Edderkoppestorm: »Hvad er det for en?!«
Er du også stødt på særligt fede og farverige edderkopper i de seneste par uger, som du ikke har set før? Så kan du måske få dem identificeret her.
edderkop

Korsedderkopper findes i mange afskygninger, viser det sig. Denne er indsendt af Kathrine Eriksen. (Foto: Kathrine Eriksen)

Korsedderkopper findes i mange afskygninger, viser det sig. Denne er indsendt af Kathrine Eriksen. (Foto: Kathrine Eriksen)

En strøm af edderkopper lader til at husere landet i disse tider, for sjældent har Videnskab.dk modtaget så mange billeder af edderkopper sammen med spørgsmålet: »Hvad er det her for en edderkop?!« fra jer læsere.

Derfor skrider Spørg Videnskaben straks til handling i jagten på et svar til de edderkoppe-undrende danskere.

Der er store gule, store stribede, små røde og fede grå edderkopper. Men er det sjældne arter eller blot nogle, som man ikke ser så tit?

Det kan to edderkoppeforskere heldigvis opklare, Jørgen Lissner, der er ph.d. i biologi og ophavsmanden bag hjemmesiden ‘Spiders of Europe and Greenland’, og professor Trine Bilde, som forsker i edderkoppeadfærd.

Tilsammen har de artsbestemt og studeret flere edderkopper, end de fleste ser på et helt liv.

»Er den undsluppet fra et terrarie?«

Først gælder det den 4,5 centimeter store sorte og gule edderkop, som blev fundet vandrende over græsset i læser Ulrik Scheeles kolonihave i Odense.

edderkop spindlere

Et eksemplar af denne farverige edderkop besøgte en fynsk kolonihave og gav en Videnskab.dk-læser panderynker. (Foto: Shutterstock.com)

»Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvilken art det mon er? Eller om den er sluppet ud af et terrarie, hvilket den ligner! Håber I kan hjælpe mig,« skriver Ulrik Scheele.

Jørgen Lissner er ikke i tvivl.

»Det er en hvepseedderkop, og den er almindelig i Danmark,« skriver han i en e-mail til Videnskab.dk efter at have modtaget billedbeviserne fra læseren.   

Hvepseedderkoppen er ny i Danmark

Helt galt afmarcheret er læser Ulrik Scheele dog ikke, når han mener, at den farverige edderkop ser eksotisk ud.

Den har den nemlig ikke altid været almindelig i Danmark, fortæller Trine Bilde, professor på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.  

»Hvepseedderkoppen blev formentlig først set i Danmark i 1992. Den er almindelig i Centraleuropa og middelhavsområdet og er nu i gang med at brede sig nordpå,« fortæller hun.

I de seneste 10-15 års tid er hvepseedderkoppen derfor gået fra at være sjælden i Danmark til at være almindelig, forklarer Trine Bilde.

Den metalliske

Den mønstrede brun-grå edderkop med den svulmende bagkrop er Jørgen Lissner heller ikke i tvivl om. Den er indsendt af Jacob Andersen, som fandt den på sin seneste gåtur.

kvadratedderkop edderkop

En læser faldt over denne store, grå edderkop på sin seneste gåtur. (Foto: Jacob Andersen) 

»Det der er en kvadratedderkop, og den er også almindelig i Danmark,« skriver Jørgen Lissner.

Lige netop kvadratedderkoppen findes i mange afskygninger, så dem kan man både finde i røde, brune og blege farver, uddyber Trine Bilde.

De to gule og en enkelt rød

Det viser sig desuden, at de to gule og den enkelte blodrøde edderkop, som henholdsvis Kathrine Eriksen, Dan og Morten har indsendt billeder af, alle er en og samme art. Bare to forskellige variationer, fortæller Jørgen Lissner.

edderkop

Korsedderkopper findes i mange afskygninger, viser det sig. Denne er indsendt af Kathrine Eriksen. (Foto: Kathrine Eriksen)

korsedderkop

Gule korsedderkopper som denne kan findes i de danske haver lige nu. (Foto: Dan Rathcke)

»Alle tre er korsedderkopper. Desuden er alle hunner, hvilket man kan se på deres store bagkrop,« siger han.

edderkop

Denne røde edderkop tiltrak sig hurtigt en læsers opmærksomhed. Har du set sådan en før? (Foto: Morten)

Korsedderkopperne kan også, ligesom kvadratedderkoppen, have forskellige farver, fortæller Trine Bilde, og derfor kan man hurtigt tro, at der er tale om forskellige arter.

De store bagkroppe skyldes, at hunnerne netop nu er i gang med at udvikle æg til en ny generation af små edderkopper, forklarer Trine Bilde. Dem får vi glæde af til foråret, fortæller hun.

Edderkopper i vores synsvinkel

Det er sandsynligvis ikke et tilfælde, at flere af de tilsendte billeder forestiller netop korsedderkopper.

Som Trine Bilde forklarer, er korsedderkoppen typisk en art, man lægger meget mærke til, fordi de ynder at tage bo i vores haver. Vi stilles simpelthen oftere ansigt til ansigt med dem, end med andre arter.

»Hvor korsedderkoppen godt kan lide for eksempel at sidde i buske i vores haver, kan eksempelvis hvepseedderkoppen godt lide at opholde sig ude på naturlige arealer med højt græs, så de er ikke altid lige synlige,« fortæller hun.

Ikke flere edderkopper om efteråret

De mange edderkoppe-relaterede spørgsmål indsendt til Videnskab.dk’s brevkasse Spørg Videnskaben kunne lede én til at tro, at der er flere edderkopper lige for tiden end normalt. Men sådan forholder det sig på ingen måde, fortæller begge forskere.

»Edderkopperne på billederne har det til fælles, at de bliver voksne og dermed store om efteråret. Derfor bliver de mere iøjnefaldende, men de er også til stede om foråret og sommeren,« siger Jørgen Lissner.    

Han fortæller, at der heller ikke skulle være tale om en generelt opadgående edderkoppetendens i Danmark. Derimod tror han, at det bare er danskernes interesse for de langbenede dyr er for opadgående.

»Folk har fået øjnene op for edderkopper og bemærker dem mere, end de gjorde hidtil,« siger han.  

Edderkoppebilleder kvitteres med T-shirts 

Som tak for at gøre opmærksom på de mange flotte edderkopper, der lige nu kribler rundt omkring os, sender vi en flot Videnskab.dk-t-shirt til de fem udvalgte læsere, der havde indsendt et edderkoppebillede. 

Vil du også have fingre i sådan en, kan du sende Spørg Videnskaben et spørgsmål på e-mailadressen: sv@videnskab.dk.

Du kan også læse 77 af de bedste spørgsmål og svar i Videnskab.dk’s nye bog 'Hvorfor må man ikke sige neger?', der fuldender vores triologi. 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk