Edderkopper på bittesmå løbebånd gør os klogere på, hvordan de små væsener opfatter verden

Springedderkoppen, hovedpersonen i dette forsøg. (Foto: Shutterstock)

Springedderkoppen, hovedpersonen i dette forsøg. (Foto: Shutterstock)

21 juli 2021

Nuttethed kan ramme en, når man mindst venter det. For eksempel i et nyt studie, hvor en lillebitte springedderkop skulle løbe på et lillebitte løbebånd, men sådan kan man jo blive positivt overrasket i videnskabens verden.

spider1-4
(Video: Federico Ferrante)

Studiet har faktisk ikke noget at gøre med, hvordan edderkopper løber eller bevæger sig, men i stedet hvordan de ser ting og opfatter verden rundt om sig.

Det skriver Scientific American, som har talt med edderkoppeforsker Nathan Morehouse, der ikke involveret i forskningen, for at høre hvad han synes om studiet:

»Resultaterne indikerer at (edderkoppen, red.) har kognitive processer, som opdeler verden i kategorier af, hvad der er interessant - hvad der er værd at vende sig mod og undersøge yderligere, og hvad der ikke er interessant - hvad der kan affejes eller ignoreres eller noget, som er værd at holde øje med ud af øjenkrogen.«

 

Med deres otte øjne kan springedderkopperne se næsten 360 grader rundt, men synsfeltet på deres to store, gode øjne er snævert, mens de mindre øjne i siderne ikke ser lige så godt.

Da springedderkopper ikke kan bevæge deres øjne, må de i stedet dreje hele kroppen mod noget for at se det ordentligt, om det så er bytte, trusler eller mager. 

For at finde ud af, hvad edderkopperne reagerede på, satte forskerne et miniløbebånd op foran en skærm, som viste billeder af ting, edderkopperne måske ville genkende. 

Edderkoppen blev sat på en lille bold, som bevægede sig med dem og fastholdt deres retning, samtidig med at et tryk fastholdt dem fra oven. For at se, hvor edderkopperne kiggede hen, skulle forskerne blot måle, hvilke retning bolden drejede.

To separate billeder blev vist for hver af edderkoppens sideøjne, for at se hvad der ville fange dens opmærksomhed. (Video: Haaretz.com)

Hvad der overraskede forskerne var, at edderkopperne ligesom mennesker var i stand til at opfatte selv enkelte prikker, der groft lignede og bevægede sig som en anden edderkop.

Men de prikker, der bevægede sig helt tilfældigt, fangede deres opmærksomhed oftere end noget andet, formentligt fordi edderkopperne ville undersøge det fremmede fænomen.

At forstå, hvordan edderkopperne ser verden, kan ikke kun hjælpe os med at forstå de helt fundamentale processer i vores opfattelse, men potentielt også i at udvikle fremtidens sensorer.

Og så har det selvfølgelig givet os billeder af en edderkop på løbebånd.

Studiet blev udgivet i tidsskriftet PLOS One.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.