Dyster prognose fra Great Barrier Reef: Koraller står ikke til at redde
Kilde: 
10 april 2017

En stor del af korallerne i verdens største koralrev, Great Barrier Reef, har ifølge forskere »nul chance« for at komme sig. Det skriver The Telegraph.

De nødstedte koraller har været udsat for såkaldt koralblegning gennem de sidste to år. Det vil sige, at korallerne mister deres farve, fordi de alger, som sørger for føde og farve, forlader dem. Det sker, når korallerne udsættes for stress på grund af miljømæssige påvirkninger.

I Great Barrier Reef består disse påvirkninger af rekordhøje temperaturer som følge af global opvarmning.

LÆS OGSÅ: Nyd disse billeder af Great Barrier Reef, inden CO2 ødelægger det

Under normale omstændigheder vil algerne vende tilbage, når vandet bliver køligere, hvorefter korallerne vil genvinde deres farve. Men for en stor del af korallerne i Great Barrier Reef er skaden altså uoprettelig.

»Afblegede koraller er ikke nødvendigvis døde koraller, men i den centrale region (af Great Barrier Reef, red.) forudser vi et markant koraltab,« siger marinbiolog James Kerry fra James Cook University ifølge The Telegraph.

Kerry har stået i spidsen for en ny inspektion af det smukke koralrev, og for andet år i træk kunne forskerne notere en såkaldt masseblegning.

LÆS OGSÅ: Forskeralarm: Hidtil værste katastrofe for verdens koraller

»Det tager mindst et tiår for selv de hurtigst voksende koraller at komme sig helt efter en masseblegning. Så 2 masseblegninger med 12 måneders mellemrum efterlader nul chance for, at de koraller, der blev beskadiget i 2016, kan komme sig,« forklarer James Kerry.

Det er fjerde gang, Great Barrier Reef er blevet ramt af masseblegning. De to andre gange var i 1998 og 2002. Denne gang er kun den sydlige tredjedel af revet gået ram forbi, mens den centrale region altså er hårdest ramt.

»Det er tydeligt, at revet slås mod påvirkninger fra flere sider. Den mest presserende af disse er uden tvivl global opvarmning. I takt med, at temperaturerne bliver ved med at stige, vil korallerne opleve flere og flere af disse masseblegninger. En temperaturstigning på én grader celcius har foreløbigt ført til fire hændelser over de sidste 19 år,« forklarer Terry Hughes, også fra James Cook University, til The Telegraph.

LÆS OGSÅ: Great Barrier Reef er ikke længere truet

LÆS OGSÅ: Enormt koralrev fundet bag Great Barrier Reef

jo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.