Dyr i dvale kan fornemme brandfare
Kan dyr, der er gået i vinterhi eller dvale, fornemme, hvis der er fare på færde? Ifølge et nyt studie af pygmæ-opossummer er svaret ja.
pygmæ-possum dvale

Den lille pygmæ-opossum holder til langs Australiens sydøstkyst, hvor den lever i træerne. Når den går i dvale, er det oftest i små reder i træerne eller under jorden. (Foto: Gerhard Koertner)

Den lille pygmæ-opossum holder til langs Australiens sydøstkyst, hvor den lever i træerne. Når den går i dvale, er det oftest i små reder i træerne eller under jorden. (Foto: Gerhard Koertner)

Hvis der udbryder brand i en ejendom om natten, vil røgalarmerne være nogle af de første til at informere os om det.

I naturen har de ikke røgalarmer, og det kan derfor være katastrofalt, hvis dyrene ikke vågner fra deres søvn eller dvale, når en brand truer.

Forskere fra University of New England i Australien har derfor undersøgt, hvordan pygmæ-opossummer (Cercartetus nanus) i dvale reagerer på røg og ild.

Det er det første studie, der har undersøgt, hvordan dyrs reaktionstid på brand er i dvale, skriver Phys.org.

LÆS OGSÅ: Går dyr på toilettet, når de er i vinterhi?

Reaktionen afhænger af temperaturen

Forskerne fandt, at pygmæ-opossummer er i stand til at reagere på røg, mens de er i dvale. Men at deres reaktion er temperaturafhængig.

Ingen af de fem dyr i forsøget bevægede sig, når det kun var 10 oC, og ved 15 oC var det kun de tre hanner, der begyndte at bevæge sig rundt.

Først, når dyrenes kropstemperatur er på 24 oC, kan de lave avancerede bevægelser, mens de ved 13 oC kun bevæger sig ganske langsomt.

»Dyrenes flugtadfærd er formentlig forsinket, fordi dyrene i dvale har en langsom reaktion. Derfor er det vigtigt, at de tidligt kan opfatte branden, men indtil nu har der kun været ganske få studier, som har undersøgt adfærd og reaktioner hos dyr i dvale,« skriver forskerne i deres studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Science of Nature.

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer går hårdest ud over de 'langsomme' dyr

Skovbrande skaber stor risiko

Pygmæ-opossummer har perioder på op til en måned, hvor de går i en såkaldt vækstdvale.

I den periode er de yderst inaktive, og deres stofskifte falder sammen med deres kropstemperatur.

Dvaleperioden er ifølge forskerne ikke knyttet til nogle særlige tidspunkter og kan ske året rundt.

I naturen gemmer de sig i reder af bark og blade i træerne eller putter sig i huler i jorden. Dette udsætter pygmæ-opossummerne for lidt af en fare. I Australien er det nemlig ikke ualmindeligt med skovbrande.

LÆS OGSÅ: Rekord i skovbrande går hårdt ud over indlandsisen

Påsatte brande skal kontrolleres

I takt med den globale opvarmning er skovbrandene ifølge forskerne blevet værre og hyppigere, og derfor brænder man områder med tørre planter og træer af om vinteren.

Men det er netop især om vinteren, at pygmæ-opossummer og mange andre dyr går i dvale, så derfor skal myndighederne planlægge afbrændingerne i forhold til dyrene, mener forskerne.

»Påsatte brænde i vintermånederne skal undgås på meget kolde dage, så dyrene i dvale har nok tid til at reagere på brandene,« siger Julia Nowack, der er hovedforfatter på studiet fra University of New England, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Forskere vil slukke skovbrande med sprængstoffer

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker