Dyr bliver også snydt af illusioner
Fisk og mus bliver ligesom os mennesker snydt af visuelle illusioner, viser to nye studier. Fundene kan blandt andet være et led i udviklingen af proteser og behandlingen af psykiske sygdomme, foreslår forskerne.
fisk snydes af illusion

En koralfisk bliver snydt af en visuel illusion på samme måde som os mennesker. Selv om der er to orange felter, opdager den kun det ene. For jo, der ER faktisk to - det andet ligger bare i skygge og ser brunt ud. (Foto: Queenlands Brain Institute/Youtube)

En koralfisk bliver snydt af en visuel illusion på samme måde som os mennesker. Selv om der er to orange felter, opdager den kun det ene. For jo, der ER faktisk to - det andet ligger bare i skygge og ser brunt ud. (Foto: Queenlands Brain Institute/Youtube)

Det kan både være fascinerende og frustrerende, når vi bliver snydt af optiske illusioner.

Illusionerne kan eksempelvis være tegninger, hvor skygger får det til at ligne, at tegningen er i 3D, selv om den i virkeligheden ikke er det.

Det er en del af det princip, som forskere fra School of Biological Science og Queensland Brain Institute ved University of Queensland brugte til at snyde en almindelig fiskeart fra Great Barrier Reef. Det skriver qbi.uq.edu.au i en pressemeddelelse.

»Fisken demonstrerer situationer, hvor hjernen fejler i forhold til at opfatte de faktiske proportioner af det, vi ser, både i forhold til farve, lysintensitet, størrelse, form og bevægelse,« siger Karen Cheney, der er forsker ved Queensland Brain Institute, i pressemeddelelsen.

I videoen herunder kan du se, hvordan fisken bliver snydt til at tro, at der kun er én orange plet i stedet for to på en kube.

LÆS OGSÅ: Se illusionstricket: Hånden, der forsvinder

Hjernen roder rundt i opfattelser af farver og lys

Forskerne har lært fisken at reagere på farven orange, men da de præsenterede den for kuben, hvor der både på den 'oplyste' side og 'skyggesiden' var en orange, reagerede fisken kun på farven én gang – på trods af, at de to felter faktisk har præcis samme farve.

Selv om der er to orange felter, opdager koralfisken kun det ene. Det andet felt ligger nemlig i skygge og ser brunt ud - og det har vi mennesker også svært ved at aflure. (Foto: Queenlands Brain Institute/Youtube)

»Vi tror, at illusionen opstår, fordi den ene farve bliver opfattet som værende i skygge, og derfor ser hjernen den som mørkere end det orange felt, der ligner at være ude af skygge,« siger Karen Cheney i pressemeddelelsen.

Karen Cheney mener, at det er interessant at se, hvordan ikke-menneskelige arter opfatter illusioner, fordi det kan fortælle noget om, hvordan deres syn og opfattelse af objekter har udviklet sig.

Og for fiskene i Great Barrier Reef, kan det ifølge forskerne lede til nye måder at undersøge, hvordan arterne i farverige koralrev opfatter deres omgivelser.

LÆS OGSÅ: Koralblegningen i Great Barrier Reef stiger i takt med de globale temperaturer

Gammelt illusionstrick virker på mus

Det er ikke kun fisk, der kan snydes med menneskelige illusioner. Det kan mus også.

I et kendt illusionstrick sidder en person ved siden af en gummihånd, mens deres egen hånd er gemt.

Hvis man aer begge hænder – altså gummihånden og den rigtige hånd – på samme tid, vil personen føle det som om, at det er gummihånden, der er deres egen.

Samme trick har forskere fra National Rehabilitation Center for Persons with Disabilities i Tokorozawa i Japan nu afprøvet på mus, skriver newscientist.com.

I stedet for at bruge musenes poter har forskerne lavet tricket med deres haler.

Musene fik gemt deres haler væk og kunne kun se den falske, mens de begge to blev aet. Musene reagerede ved at forsøge at trække den falske hale væk.

Opdagelsen kan bruges til proteser

»Ved at studere forskellige hjernecellers aktivitet i mus under en illusion – noget man ikke kan gøre i mennesker – kan vi få præcise indsigter i hjerneaktiviteten, der kan kaste lys over sygdomme, hvor kropsbevidstheden er forstyrret som ved skizofreni,« siger Henrik Ehrsson, der er forsker ved Karolinska Instituttet i Stockholm og ikke har været en del af studiet, til newscientist.com og fortsætter:

»Og så kan det bidrage til udviklingen af proteser, som meget nemmere kan inkorporeres i ens kropsbillede,« siger han.

Studierne er publiceret i de videnskabelige tidsskrifter Scientific Reports og Journal of Neuroscience.

LÆS OGSÅ: Robotteknologi: Dansker føler med kunstig hånd

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker