Dybt under havet nær Irland findes koralrev, der er høje som skyskrabere
kolde koralrev

Havstrømmene får mere fart på, og det kan få store konsekvenser for koralrevene i kolde egne, ifølge ny forskning (Foto: Shutterstock)

Havstrømmene får mere fart på, og det kan få store konsekvenser for koralrevene i kolde egne, ifølge ny forskning (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
18 januar 2021

Når du tænker på et koralrev, forestiller du dig måske himmelblåt hav, farverige fisk og palmer, som man kender miljøet omkring Great Barrier Reef i Australien.

Men faktisk findes halvdelen af Jordens koralrev i koldere vande.

I nogle tilfælde i det nordøstlige Atlanterhav nær Irland har koralrevene groet i millioner af år, til de er flere kilometer lange og hundrede meter høje.  

Nogle er stort set fossilerede, mens andre lever og trives. Den store variation i revene har marinegeologen Aaron Lim fra University College Cork undersøgt med sit team.

Det skriver forskeren selv om i mediet The Conversation.

Teamet har undersøgt Porcupine Bank-kløften for at forstå revenes store variation ved hjælp af et dybthavsfartøj, der kunne nå en kilometer ned under havets overflade. Du kan høre Lim selv fortælle (på engelsk) i videoen herunder.

Det viste sig, at koraller langs kløften trivedes i nogle ret specielle forhold langs den næsten vertikale kløftside, skriver Aaron Lim. Her var der havstrømmene på en meter i sekundet - de stærkeste, der nogensinde er blevet målt i koldtvandskoralrev.

Nærmere analyser af stedet viste dog, at revene klarede sig bedre, når havstrømmene indimellem tog af i fart, for det betød, at det blev nemmere for dem at indsamle føde.

Verden bliver varmere, og det får havstrømmene i verdenshavene til at accelerere, i gennemsnit 5 procent per årti siden 1990, skriver forskeren i The Conversation.

Det får et større antal koraler til at løsne sig og falde af. Og det kan få stor indflydelse på revene i det hele taget, der kun gror 12 centimeter i løbet af tusind år.

Studiet er udgivet i Scientific Reports.

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.