Du vilde himmel: Årets bedste rumfoto bringer dig helt tæt på Andromeda
Maleriske måner og intergalaktisk ild er kun en brøkdel af fænomenerne, der fanges, når Royal Observatory Greenwich kårer årets astronomi-fotograf. Og 2020’s vilde fotos skuffer ikke.
himmel konkurrence maleri foto sne landskab Royal Observatory Greenwich kårer årets astronomi-fotograf 2020

Billedet 'Painting the Sky' er blot ét af de himmelske værker fra kåringen af årets astronomi-fotograf (Foto: Thomas Kast)

Billedet 'Painting the Sky' er blot ét af de himmelske værker fra kåringen af årets astronomi-fotograf (Foto: Thomas Kast)

Der kan ske forunderlige ting, når forskellige discipliner forenes, og et møde mellem videnskaben og kunsten er ingen undtagelse.

For selvom forskning kan være svær at forstå for de uindviede, kan et billede indgyde fascination over vores univers og de store opdagelser, vi gør.

Tag Andromeda-galaksen, for eksempel.

Den er den tætteste galakse på vores egen Mælkevej, men med en afstand til den på mere end 2,5 millioner lysår, virker den stadig urørlig.

Men dét laver årets vindende foto, ‘Andromeda Galaxy at Arm’s Length’, i konkurrencen 'Insight Investment Astronomy Photographer of the Year 2020' om på.

»Når vores nærmeste galakse er så langt væk er det virkelig magisk at skabe et billede, hvor den er indenfor rækkevidde,« udtaler Ed Wilson, en af dommerne i konkurrencen, i en pressemeddelelse.

Fotokonkurrencen afholdes af Royal Observatory Greenwich i samarbejde med Insight Investment og bladet BBC Sky at Night.

I år konkurrerede over 5 tusind fotografer om æren og præmien på 10.000 britiske pund.

rum andromeda foto konkurrence galakse univers

Billedet af Andromeda-galaksen inden for rækkevidde løb med titlen som årets rumfoto (Foto: Nicolas Lefaudeux)

Vinderen er den franske fotograf Nicolas Lefaudeux, der både i sin egen kategori, Galakser, og i selve konkurrencen har sejret over tusinde andre fotografer.

Men vinderne af de øvrige kategorier imponerer også.

Neon-lysende nordlys

aurora nordlys norge kyst nat himmel rum

I værket 'The Green Lady' lægger nordlyset en kosmisk kjole over Hamn i Senja i Norge (Foto: Nicholas Roemmelt)

Det kan ligne et vandfald fra himlen, men det er skam nordlyset, der står i skærende kontrast til det dunkle dyb på jorden.

Og med dette billede af Aurora borealis, der fosser henover Norges kyster, vandt den tyske fotograf Nicholas Roemmelt Aurora-kategorien.

Månen og Jupiter

måne jupiter foto konkurrence rum tomt

Som reference til social afstand viser billedet 'Space Between Us' tomrummet mellem Månen og Jupiter (Foto: Łukasz Sujka)

Hvis du ærgrer dig over den sociale afstand, COVID-19 har skabt mellem folk, så husk, at den ikke kan måle sig med Månens afstand til Jupiter.

Den vises glimrende her i den polske Łukasz Sujka’s ‘Space Between Us’, der dominerede kategorien ‘Planeter, Kometer og Asteroider’.

Og hvis du kigger nærmere på Jupiter, kan du måske spotte tre af dens måner, som fotografen lige netop også har fanget.

Teknologiens fængsel

satellit rum stjerne fængsel teknologi

Satellit-banerne udgør nærmest tremmer i 'The Prison of Technology' (Foto: Rafael Schmall)

Blandt astronomer er der en bekymring om, at vores opsendte satellitter og rumstationer vil forhindre og besværliggøre fremtidige opsendelser.

Denne idé kaldes ‘The Prison of Technology’ (Teknologiens Fængsel), og den illustreres i ovenstående billede af samme navn, der fanger satellit-ruterne mellem Jorden og dobbeltstjernen Albireo.

Billedet er taget af ungarske Rafael Schmall, der med det vandt kategorien ‘Mennesket og Rummet’.

Inferno i rummet

inferno flammer stjernetåge rum foto

'Cosmic Inferno' udgør et rummets spejlbillede af Australiens skovbrande (Foto: Peter Ward)

Et helvede i himmelrummet, kunne man kalde det.

Den australske Peter Ward sejrede i kategorien ‘Stjerner og Stjernetåger’ med sit billede ‘Cosmic Inferno’.

Det er et billede af stjernetågen NGC 3576, hvor stjernerne er redigeret ud, og farvepaletten forenklet.

Resultatet er en malstrøm af hvirvlende flammer, der ifølge fotografen skal afspejle Australiens skovbrande i 2019 og 2020.

Mælkevejen som skulptur

skulptur rum mælkevej foto konkurrence

'Dark River' vrider Mælkevejen om til en skulptur for at gøre den urørlige galakse håndgribelig (Foto: Julie F. Hill)

Bare rolig, universet er ikke ved at kollapse. Det er bare vinderen af kategorien ‘Billed-innovation’, du ser her.

Værket med navnet ‘Dark River’ forestiller et billede af Mælkevejen, der er formet som en skulptur.

Det er skabt af britiske Julie F. Hill, hvis billede på ni milliarder pixels af vores hjemme-galakse viser cirka 84 millioner stjerner.

10-årig astro-fotograf deltog også

planeter måne hav himmel stjerner rum foto konkurrence

Dette værk, taget af en 10-årig fotograf, fanger hele fire planeter og vores måne (Foto: Alice Fock Hang)

Vi runder af med ungdomskategorien, der bestemt har noget at byde på. 

For hvis man har en lille rumfotograf i maven, skal man ikke lade alder være en hindring. Fotografen er nemlig den 10-årige Alice Fock Hang fra den franske ø Réunion.

Værket, der hedder ‘The Four Planets and the Moon’, har fanget både Merkur, Venus, Jupiter og Saturn samt vores Måne, der alle hænger stille over det Indiske Ocean.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk