Du ser flere hunde-smil, hvis du er god til følelser
06 februar 2017

Hvis du er meget empatisk og ofte oplever andres følelser stærkt, ser du også hundes ansigtsudtryk stærkere og mere intenst. Det fortæller forskere fra Helsinki Universitet i et nyt studie, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Empati havde større indflydelse på opfattelsen af hundes ansigtsudtryk, end om man selv havde haft hund, formentlig fordi ansigtet er en biologisk vigtig drivkraft for mennesker,« siger postdoc Miiamaaria Kujala fra Helsinki Universitet i pressemeddelelsen.

Hun er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Plos One.

LÆS OGSÅ: Hunde kan læse menneskers følelser

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at empatiske mennesker er bedre til at forstå deres hunde.

Det er nemlig også en mulighed, at mennesker med stor empati har tendens til at overfortolke deres hundes ansigtsudtryk.

»Empati sætter fart på og intensiverer vurderingen af hundes ansigtsudtryk, men i øjeblikket er der ikke en sikker måde at fastlægge nøjagtigheden af disse vurderinger,« siger Miiamaaria Kujala i pressemeddelelsen

LÆS OGSÅ: Derfor skal du ikke snave med din hund

Forskergruppen har tidligere vist, at hunde klart genkender truende udtryk hos både mennesker og andre hunde.

I kontrast til dette oplevede mennesker andre menneskers glade ansigter som mere følelsesmæssigt intense.

Forskerne mener, at dette kan skyldes, at både mennesker og dyr har en tendens til at opleve ansigter fra deres egen art som generelt mere behagelige at kigge på. 

LÆS OGSÅ: Heste skærer ansigter som mennesker

LÆS OGSÅ: Forsker: Alle dyr kan lære at aflæse mennesker

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.