Du har set dette bogstav millioner af gange – men kan du skrive det?

Video: Johns Hopkins University

Video: Johns Hopkins University

04 april 2018

Du har formentlig set det millioner af gange, men det er overvejende sandsynligt, at du ikke ville kunne skrive det alternative 'lille g' på et stykke papir.

Sådan lyder konklusionen i nyt studie fra Johns Hopkins University i USA, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Vi går og tror, at hvis vi kigger nok på noget, specielt hvis vi skal lægge mærke til dets form, som vi gør under læsning, så vil vi også vide, hvordan det ser ud, men vores resultater indikerer, at det ikke altid er tilfældet,« siger hjerneforsker Michael McCloskey fra Johns Hopkins University i pressemeddelelsen.

Han er medforfatter på det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Journal of Experimental Psychology: Human Perception & Performance.

lille g skrift skrive

Forskerne gav forsøgspersonerne fire muligheder. Kan du finde det rigtige 'g'? Få svaret i bunden af artiklen. (Illustration: Johns Hopkins University)

Ud af 38 forsøgspersoner lykkedes det kun en enkelt at skrive det alternative g korrekt.

»Vi sagde til dem: 'Der er to former for 'g', kan du skrive dem?' Og folk kiggede på os og stirrede bare et øjeblik, for de var helt på bar bund,« fortæller tredjeårsstuderende og førsteforfatter Kimberly Wong fra Johns Hopkins University i pressemeddelelsen.

Forskerne bad også 16 forsøgsdeltagere om at læse et tekstafsnit med 14 lukkede g'er og samtidig læse hvert ord, der begyndte med 'g', højt.

Men da forsøgspersonerne skulle skrive det g, de lige havde læst 14 gange, forsøgte kun halvdelen at skrive det lukkede g - og igen kunne kun en enkelt af forsøgspersonerne skrive det lukkede g korrekt.

Til sidst skulle 25 forsøgspersoner bare udpege det korrekte 'g' blandt fire muligheder. Det lykkedes kun for 7 af dem - eller godt hver fjerde.

Hvis du selv undrer dig over, at der er to versioner af det lille g, er det måske ikke så mærkeligt.

Næsten alle skriver nemlig 'g' med en 'åben hale', der peger mod venstre.

Men du ser faktisk det 'lukkede g' hele tiden, for eksempel i skrifttyperne Times New Roman og Calibri, som ofte bruges af aviser og andre medier - og i artiklerne her på Videnskab.dk.

Studiet peger derfor på, at vi først bliver rigtigt bevidste om bogstavernes form, når vi har trænet i at skrive dem i hånden, mener forskerne.

»Vi bliver aldrig undervist i at skrive lukkede g'er, så vi lærer måske heller ikke deres form,« siger Michael McCloskey i pressemeddelelsen.

on

SVAR: Det rigtige g er det, som er øverst til højre på billedet.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.