DTU skal bruge din hjælp til at redde sjælden tun
Kilde: 
20 juni 2017

I Danmark har vi hverken Loch Ness-uhyret eller andre sø-monstre, men vi har en fisk, der efterhånden er blevet mere mytisk end noget andet havdyr. Nemlig den blåfinnede tun.

Kæmpetunen har været ude af de danske farvande i årtier, men er pludselig vendt tilbage.

Nu forsøger forskere fra DTU at finde ud af, hvad der har fået tunen til at vende tilbage, og hvor den blev af, skriver DTU i en pressemeddelelse.

Ved at sætte et mærkat på tunen vil de nemlig følge med i dens levevaner, og det kan måske medvirke til at opretholde bestanden fremover, så kæmpefisken ikke forsvinder igen.

Men at finde en fisk i havet er sværere end at finde en nål i en høstak, og derfor har de brug for din hjælp.

Hvis du ser en blåfinnet tunfisk, skal du nemlig kontakte DTU. Og det er det rene detektivarbejde, for de vil gerne have informationer om, hvor du så den, hvor stor den var, om den jagede andre fisk og meget, meget mere, som du kan læse om i pressemeddelelsen.

Det er ulovligt at fiske efter blåfinnet tun, men DTU har fået lov at fiske dem, så de kan give dem små mærker, der kan følge deres færden. Derfor skal de bruge nogle lystfiskere, som nænsomt kan fange tunen.

Hvis du, eller nogen du kender, tør tage kampen op mod en kæmpetun, så kontakt DTU, og hør mere om, hvilke fisker-evner de mangler.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.