DTU og KU efter åbent brev fra forskere: Vi har været i gang med klimatiltag i årevis
Kilde: 
22 november 2018

I sidste uge kunne man på Forskerzonen på Videnskab.dk læse, at mere end 600 forskere er gået sammen om et åbent brev til de danske universiteter.

I brevet lyder det, at de danske universiteter bør være frontløbere i kampen mod klimaforandringer ved at gøre deres eget klimaaftryk mindre. På den måde kan de inspirere andre arbejdspladser til at gøre noget lignende.

Men på flere universiteter har de været i gang i flere år.

Det skriver Science Report.

Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og Københavns Universitet, KU, svarer nemlig igen på netmediet.

Her lyder det blandt andet fra DTU's universitetsdirektør, Claus Nielsen, at det er rigtigt, at universiteterne bør gå foran. 

»Men der er ikke nogen af de initiativer, der nævnes, vi ikke allerede er i gang med eller har været i gang med igennem flere år. Så opfordringen i brevet ligger helt i tråd med vores arbejde, i forhold til hvor vi sætter et klimaaftryk,« siger han til Science Report.

I brevet lyder det blandt andet, at universiteterne bør begrænse flyrejser (eksempelvis til konferencer), investere i teknologi, så forskere kan deltage i konferencer på distancen, nedbringe energiforbruget, øge affaldssortering og sørge for bæredygtige tilbud i kantiner.

Og meget af det har de allerede været i gang med i mange år, lyder det både fra DTU og KU's ledelse.

Men i forhold til flyrejserne er Claus Nielsen fra DTU mere i tvivl om, hvorvidt det er en god ide. Han er nemlig bange for, at det vil gøre det sværere at udvikle nye, energieffektive tiltag, hvis forskere ikke kan være fysisk til stede på eksempelvis konferencer – og at det i sidste ende vil skade klimaet mere, hvis de tiltag ikke bliver udviklet.

Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School og Roskilde Universitet er ifølge Science Report mere afventende og roser blot tiltaget med at sende et brev.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.