Dovendyret sætter sit liv på spil for at skide
Dovendyret besøger kun det lille hus én enkelt gang om ugen – til gengæld må det risikere sit liv hver gang, da begivenheden kræver, at dyret forlader sit trygge træ. I videoen i artiklen kan du se, hvordan det foregår, når dovendyret lægger sin ugentlige dej.
Dovendyret toilet afføring dovendyr

Dovendyret går kun på toilettet én gang om ugen, men det kan være en livsfarlig affære hver gang, det skal forrette sin nødtørft. (Foto: Shutterstock)

Dovendyret går kun på toilettet én gang om ugen, men det kan være en livsfarlig affære hver gang, det skal forrette sin nødtørft. (Foto: Shutterstock)

Dovendyret bevæger sig ekstremt langsomt. Det er ikke meget, det dovne dyr får præsteret i løbet af en dag, hverken af den ene eller den anden art. Heller ikke når det kommer til at forrette sin nødtørft.

Dyret går nemlig kun på toilettet én gang om ugen – men så er det til gengæld også en større begivenhed.

Det skriver The Washington Post.

Dovendyret når at hobe en del afføring op i løbet af en hel uge, og derfor er det ikke småting, dovendyret skal igennem, når der endelig er noget, der presser sig på.

Faktisk er det næsten som en lille fødsel for dovendyret hver gang. Og fordi toiletbesøgene er en sjælden begivenhed, er det ikke et syn, som er mange forundt.

LÆS OGSÅ: Dovendyr bliver vågendyr

Dovendyrets ekskrementer ligner en rådden banan

Heldigvis (...?) har en fotograf fanget et sådan øjeblik med sit kamera.

Du kan overvære denne lidt særprægede, men altså ret sjældne begivenhed i videoen nedenfor – du skal dog nok lige vente, til du er færdig med at spise.

Det er nemlig ikke just den bedste appetitvækker.

I videoen kan du blandt andet se, at afføringen kommer ud i ét langt stykke, som på mange måder ligner en rådden banan, både i størrelse, farve og form.

Videoen er lavet af Gillian Brockell fra The Washington Post.

Ifølge Rebecca Cliffe, biolog med speciale i dovendyr, fra Swansea University, kan dovendyret tabe op til en tredjedel af sin kropsvægt efter et toiletbesøg.

Det svarer altså til, at en kvinde på 60 kg går på toilettet og kun vejer 40 kg, når hun kommer ud igen.

LÆS OGSÅ: Lort er en 'uvurderlig' kilde til viden

Den ugentlige afføring kan være livsfarlig

Men hvordan er det så lige, det foregår ude i naturen, når et dovendyr skal lægge sin ugentlige dej?

Sidder den oppe i trætoppene og lader det dumpe ned i hovedet på uheldige forbipasserende – som de fleste andre dyr, der lever i trætoppene, gør?

Nej, faktisk, så vover den pelsen en gang om ugen og kravler ned fra sit magelige spot i trætoppen – helt ned til skovbunden, som kan være et frygtindgydende sted, når man bevæger sig med dovendyrets hastighed.

Det er nemlig ikke ret mange fjender, som dovendyret er i stand til at flygte fra.

dovendyr afføring toilet

Dovendyret må tage den lange tur ned til jorden, hver gang den skal på toilettet. Heldigvis er det kun én gang om ugen (Foto: Shutterstock)

Nede på jorden danser det en slags dans for at gøre plads til afføringen i skovbunden. Når det er færdigt, kravler det, så hurtigt som det nu er muligt, op i det trygge træ igen.

Toiletvanerne fungerer som en slags dating-app

Hvorfor dovendyret laver sådan en stor scene ud af noget, der kunne være overstået forholdsvis let, ved forskerne ikke.

»Hvad end der foregår, så må det være enten liv eller død for overlevelse. I min hjerne fortæller det mig, at det nok har noget at gøre med reproduktion, fordi det er det, der driver de fleste dyrs skøre adfærd,« sagde Rebecca Cliffe, ifølge The Washington Post.

Hun mener, at dovendyrets toiletvaner kan være en måde for det at finde sig en partner på. En slags dating-app for dovendyr, om man vil.

Da dovendyret ikke gider at gennemsøge hele skoven for at finde sig en mage, kan dyret muligvis bruge sin afføring, og ikke mindst lugten herfra, til at fortælle potentielle partnere, at det er klar til at parre sig.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.