Doven salamander flyttede sig ikke i syv år
doven salamander hulepadde

Salamandere af arten hulepadde kan vente årevis med at spise og flytter sig sjældent mere end 10 meter i løbet af livet. (Foto: Shutterstock)

Salamandere af arten hulepadde kan vente årevis med at spise og flytter sig sjældent mere end 10 meter i løbet af livet. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
05 februar 2020

Drømmer du om at bruge dit liv på at lave absolut ingenting?

En østeuropæisk salamander har gjort denne dovne drøm til virkelighed og har siddet musestille i nu 2.570 dage, skriver The Independent.

Salamanderen er af arten hulepadde (proteus anguinus), som er kendt for at leve i over hundrede år. Nu har forskere fundet ud af, at de blege grottebeboere lever deres lange liv i et ekstremt langsomt tempo.

»De hænger ud, og laver nærmest ingenting,« fortæller Gergely Balázs, forsker i zoologi ved Eötvös Loránd University i Ungarn til magasinet New Scientist. Balázs og hans team har studeret de små kryb i grotter i Bosnien og Herzegovina.

 
Selvom den lille dovne fætter er et utroligt tilfælde, flytter hulepadderne sig i følge The Independent sjældent mere end 10 meter i deres levetid.
 
Hulepadderne har heldigvis lave krav til livet: de er enspændere, har ingen fjender, kan spise med års mellemrum, er blinde og lever i total mørke under jorden eller vandet.
 
Studiet, som er udgivet i tidsskriftet Journal of Zoology, udmærker sig ved at observere firbenene i naturen i modsætning til de fleste andre studier, som foregår i laboratorier, skriver The Independent.
 
I 2016 kunne forskere for første gang se hulepadde-æg klække naturligt. (Video: Postojnska jama Cave Grotte Höhle)

 

 
 

al

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.