'Djævelsk' bille kan modstå 39.000 gange sin egen vægt
Bille Stærk Exoskelet

'Den djævelsk jernklædte bille' - på engelsk 'the diabolical ironclad beetle' (Phloedes diabolicus) har et exoskelet, der er væsentligt stærkere end den gennemsnitlige billes. (Foto: David Kisailus /UCI).

'Den djævelsk jernklædte bille' - på engelsk 'the diabolical ironclad beetle' (Phloedes diabolicus) har et exoskelet, der er væsentligt stærkere end den gennemsnitlige billes. (Foto: David Kisailus /UCI).

Kilde: 
22 oktober 2020

Det er måske ikke lige til at se det, hvis du ikke lige ved det, men billen med det engelske navn ‘The diabolical ironclad beetle’ (Phloedes diabolicus) kan klare mere end de fleste andre dyr. 

Billen, som man på dansk kan oversætte til ‘den djævelsk jernklædte bille’ har et exoskelet, der gør dyret til et af de mest hårdføre i naturens verden. Det skriver Science Alert. 

Et exoskelet sidder uden på kroppen. Det gør biller meget fleksible og hjælper dem med at kunne ændre form, uden at insekterne tager skade. Et exoskelet er også i stand til at fordele energien, når det rammes af noget.

'Den jernklædte bille' er derfor kendt for at have overlevet at blive kørt over af en bil samt at blive trådt på af mennesker, skriver Science Alert, og nu har forskere muligvis opdaget ‘den jernklædtes’ hemmelighed. 

Billen er omkring en centimeter lang og kravler rundt i ørkener i den sydvestlige del af Nordamerika.  

Forskerne undersøgte billens exoskelet ved at teste dets grænser med en stålplade, der blev presset hårdere og hårdere ned over skelettet.  

Hvor en gennemsnitlige bille kan klare et pres på 68 newtons (kraftenhed, red.) , er ‘den jernklædte bille’ i en helt anden liga. 

Dens exoskelet kan klare et pres på 149 newtons, hvilket svarer til 39.000 gange dens egen vægt.  

»’Den jernklædte bille’ lever på jorden og er ikke hurtig eller let som en fjer. Den er derimod bygget mere som en lille tank,« siger materialeforskeren David Kisailus fra University of California Irvine til Science Alert. 

Forskerne foretog CT-skanninger og brugte et elektronmikroskop til at undersøge exoskelettet nærmere. De brugte også simulationer og 3D-printede modeller. 

Billens exoskelet består af kitin, der er et materiale, som består af glukose og matrixproteiner. Sammenlignet med andre biller har ‘den jernklædte bille’ 10 procent mere protein i kroppen, hvilket svarer til 10 procent større vægt, skriver Science Alert.

Men forskerne fandt ud af, at nøglen til billens hårdførhed ligger i dens dækvinger (‘elytra’). 
 

Video: Purdue University

 

Hos flyvende biller er dækvingerne den hårde del af deres forvinger, der beskytter bagvingerne, som billerne bruger til at flyve med. 

‘Den jernklædte bille’ kan ikke flyve, men dens dækvinger har derimod forstærket dens skelet, der fungerer som et uigennemtrængeligt panser.  

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.