Edderkopper kan dræbe og æde slanger, der er langt større end dem selv

En sort enke, Latrodectus geometricus, i færd med at spise en ung slange af arten Cemophora coccinea. (Foto: © Daniel R. Crook)

En sort enke, Latrodectus geometricus, i færd med at spise en ung slange af arten Cemophora coccinea. (Foto: © Daniel R. Crook)

Kilde: 
24 juni 2021

Visse giftedderkopper er ikke blege for at gå efter byttedyr, der er mange gange større end dem selv. Heller ikke selvom byttedyret er lige så giftige slanger, dokumenterer et nyt review.

Det skriver Live Science.

Reviewet er en gennemgang af 319 dokumenterede tilfælde, hvor edderkopper har slået slanger ihjel og spist dem.

En tredjedel af tilfældene stammede fra videnskabelige observationer, mens resten var kendt fra nyheder og sociale medier.

297 af tilfældene skete i naturen, mens 22 af dem skete i fangenskab.

I alt er mere end 30 edderkoppearter blevet observeret i at jage slanger, skriver Live Science.

Reviewet 'Spiders (Arachnida: Araneae) feeding on snakes (Reptilia: Squamata)' af ph.d. Martin Nyffeler fra University of Basel og professor emeritus J. Whitfield Gibbons fra University of Georgia er udgivet i tidsskriftet Journal of Arachnology.

En goliatfugleedderkop (Theraphosa blondi) har fanget en 'falsk' koralslange i snogefamilien på 30 cm. Edderkoppen trak efterfølgende slangen ind i sin hule. (Foto: © Karll Cavalcante Pinto)

Enke-edderkopperne, som er blandt de giftigste edderkopper i verden og tæller den berygtede sorte enke, stod for op mod halvdelen af de dokumenterede slangedrab, selvom de fleste af disse edderkopper kun er lige over en centimeter store.

Fugleedderkopper, som ikke laver spindelvæv, men er aktive jægere, stod for 10 procent af slangedrabene, og store hjulspindere, der også lever af flagermus og små fugle, stod for 8,5 procent.

En ung strømpebåndssnog, Thamnophis sirtalis, fanget i spindet hos en brun enke (Latrodectus geometricus), set i Georgia, USA. (Foto: © Julia Safer)

Af de 86 slangearter, der blev observeret dræbt, var de hyppigste ofre fra snogefamilien (Colubridae), hvilket formodentligt har at gøre med, at snogene tæller over to tredjedele af verdens slangearter.

De fleste af ofrene var unge og små slanger, som vejer mindre end et gram, men i nogle tilfælde nedlagde edderkopperne slanger, der vejede mellem 30 og 355 gange så meget som dem selv.

Desværre for slangerne kan det tage alt mellem flere timer til flere dage, før edderkoppernes gift slår dem ihjel, skriver Live Science.

Størstedelen af tiden vil slanger dog være et sjældent og heldigt måltid for de fleste disse edderkoppearter og ikke noget, de aktivt jager. 

To undtagelser her er fugleedderkopperne og de australske rødryggede edderkopper, der begge er kendt for at spise slanger og krybdyr i større mængder.

Mums!

En voksen sort enke (Latrodectus hesperus) fortærer en ung koralslange (Micruroides euryxanthus) i Arizona, USA. (Foto: © Lawrence L. C. Jones).

En slange i snogefamillien (Cemophora coccinea) er fanget i en sort enkes spind (Latrodectus sp.) i Florida, USA. (Foto: © Trisha Haas)

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.