Din hund er mere udspekuleret, end du tror
Kilde: 
13 marts 2017

Din hund virker måske velopdragen, loyal og lydig. Men pelsen bedrager: Ny forskning viser, at hunde kan narre og manipulere mennesker til at give dem præcis det, de vil have. Det skriver New Scientist.

I forsøg har forskere parret 27 hunde med 2 forskellige menneske-partnere.

Den ene menneske-partner var villig til altid at give hunden godbidder.

Den anden partner var nærig og gav aldrig godbidder.

Før forsøget gik i gang, lærte hundene menneskene at kende. Hundene vidste altså, hvem der var gavmild, og hvem der var nærig med godbidderne.

Derefter blev hundene præsenteret for tre bokse med mad:

  • I boks 1 lå en saftig pølse

  • I boks 2 lå en tør og mindre appetitlig hundekiks

  • Boks 3 var tom

Nu havde hundene i en række forsøg mulighed for at føre sine partnere hen til en af de tre bokse.

Forskerne ville se, om der var forskel på, hvilken boks hundene førte deres partnere hen til, afhængigt af om det var den gavmilde eller den nærige partner.

Hvis hunden førte den nærige partner hen til boksen med den saftige pølse, fik den ikke lov at spise den. Hvis den derimod førte den gavmilde partner hen til pølsen, ville den få lov at sætte tænderne i den.

Det viste sig, at hundene i de fleste tilfælde manipulerede den nærige partner ved at føre vedkommende hen til den tomme boks. Bagefter førte hundene den gavmilde partner hen til boksen med den saftige pølse.  

Hundene gentog handlingerne så ofte, at forskerne vurderer, at der ikke kan være tale om en tilfældighed.

»De viste en imponerende fleksibilitet i deres opførsel. De holder sig ikke til en streng regel, men tænker over, hvilke forskellige muligheder der er,« siger forskningsleder Marianne Heberlein, fra University of Zürich, til New Scientist.

Marianne Heberlein er overrasket over, hvor hurtigt nogle af hundene fandt ud af, hvad der bedst kunne betale sig. Nogle af dem førte den nærige partner hen til den tomme boks, og den gavmilde partner hen til den lækre pølse lige fra starten.

»De var meget hurtigt i stand til at skelne mellem de to partnere. Vi behøvede ikke at bruge ekstra indlæringstrin,« siger Marianne Heberlein til New Scientist.

Andre dyr - for eksempel aber - har brug for adskillige gentagelser for at lære det samme, tilføjer hun.  

Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Animal Cognition.

ar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.