Din dansepartner er fundet: Nye studier viser, at sæler og rotter har rytmesans
sæler forsøg musik rytme

Et nyt dansk studie viser, at sæler har rytmesans. (Foto: Connie Edwards)

Et nyt dansk studie viser, at sæler har rytmesans. (Foto: Connie Edwards)

14 november 2022

Musikken spiller, hofterne svinger og du bevæger din fodsål op og ned i takt med musikken. Du føler måske, at rytmesansen er et fænomen, der er forbeholdt mennesket, men her tager du fejl. 

Sæler har nemlig også rytmesans, og de bevæger hovedet i takt med tempoet. 

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Forskerne bag studiet har undersøgt sælernes rytmesans ved at afspille forskellige sællyde i forskellige tempi. Her viste de, at sælungerne reagerede forskelligt, alt efter hvilket tempo det foregik i. 

“Vores studie repræsenterer et væsentligt fremskridt i forhold til vores forståelse af menneskets egen musikalitet og sprogudvikling, som vi i dag stadig ikke ved ret meget om. Ved at vise, at et andet vokaliserende pattedyr også kan opfatte forskellige rytmer, understøtter vi den videnskabelige teori, at de to evner hænger sammen,” siger Andrea Ravigani, der er lektor og står bag studiet. 

Og hvis du nu ikke synes, at sælen er den oplagte dansepartner, kan du også byde en rytmisk rotte op til dans. Et andet studie viser nemlig, at rotter også bevæger sig i takt med rytmen, skriver The Guardian

Ligesom både mennesker og nu også sæler bevæger rotterne deres hoved i takt med musikken. Studiet viser også, at rotterne foretrækker hurtigere musik, end vi mennesker gør. Det hænger sammen med, at deres hjerter slår hurtigere end vores. 

Så hvis du er DJ og inviterer disse dyr til fest, vil denne skribent anbefale en sjæler til sælerne og den tempofyldte ‘Rat Race’ af The Specials til rotterne. 

Studierne er bragt i de videnskabelige tidsskrifter Biology Letters og Science Advances

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.