Det Caribiske Havs ‘fløjten’ kan høres ude i rummet
Lydløs for mennesker på Jorden, men hørlig i det ydre rum. Sådan agerer en særlig 'fløjtelyd' udsendt af Det Caribiske Hav, som forskere har opfanget. Hør selv med i lydsporet herunder.

Forskere har opdaget, at en uhørlig lyd for mennesker, skabt af Det Caribiske Hav, kan opfanges ude i rummet. (Video: LiveScienceVideos)

Forskere har opdaget, at en uhørlig lyd for mennesker, skabt af Det Caribiske Hav, kan opfanges ude i rummet. (Video: LiveScienceVideos)

Lyden af havets brusen har altid haft en beroligende effekt på os mennesker. Nu viser det sig, at mulige naboer i vores galakse har haft adgang til en unik fløjte-lyd, som er skjult for vores ører. 

Forskere har nemlig opdaget, hvordan bevægelser i Det Caribiske Hav danner et ekko, der er lydløst på Jorden, men som kan høres helt ude i rummet, skriver Livescience.com. 

I lydsporet oven for kan du selv høre med.

LÆS OGSÅ: Lyden fra Big Bang kan høres i dit fjernsyn

Havet 'pakket ind' i en tragtform

Den skjulte lyd opstår, fordi De Caribiske Øer samt Syd- og Mellemamerika ‘pakker’ Det Caribiske Hav ind i en tragtform.

LÆS OGSÅ: Historien bag Caribiens erstatningskrav starter med et mulddyr

Inden i tragten bevæger vandet sig i et bestemt mønster, som på grund af Jordens tyngdekraft skaber resonans og laver den lyd, der kan høres ude i rummet.

Vandets bevægelser i tragten kan sammenlignes med luften i en fløjte.

»Når du puster i en fløjte, hører du noget, fordi luften går ind og ud af fløjten og udsender en bølge. I dette tilfælde er det vandet, der går ind og ud af det Caribiske Hav,« siger undersøgelsens ledende forfatter Chris Hughes og forsker ved National Oceanography Centre i Liverpool til Livescience.com.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letter.

Bølgebevægelse gør forskere klogere på vandforhold

Bølgebevægelsen kaldes the Rossby Wave og rejser på 120 dage hele vejen fra havets vestkyst til østkysten, for derefter at starte rejsen forfra igen.

Ud over den fascinerende lyd og rejse, kan opdagelsen af bølgen hjælpe forskerne med at holde øje med vandstanden og forudsige oversvømmelser.

LÆS OGSÅ: Stor plasticsuppe er kortlagt

»Fordi denne bevægelse tager 120 dage og holder sig kørende over lange tidsskalaer, kan det blive muligt at forudsige, hvordan vandstanden langs den sydamerikanske kyst kommer til at opføre sig flere måneder i forvejen,« siger Chris Hughes til Livescience.com

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.