Det bliver varmere og varmere: Jorden har netop oplevet den varmeste juni nogensinde målt
Klimaforandringer varmeste juni målt

En kortlægning af de gennemsnitlige temperaturer fra juni 2019. (NASA GISS)

En kortlægning af de gennemsnitlige temperaturer fra juni 2019. (NASA GISS)

Kilde: 
20 juli 2019

Jorden bliver varmere og varmere. 

Denne juni var globalt set den varmeste, siden man begyndte at måle temperaturer for 139 år siden. 

Det første halvår - altså, månederne fra januar til juni - i 2019 er desuden det næstvarmeste halvår, der er målt i denne periode. 

Endnu mere opsigtsvækkende er det dog, at de første halvår i de seneste 5 år har været de 5 varmeste i de 139 målte år, skriver mediet Mashable. 

Tallene bygger på ny data, som NASA netop har publiceret. 

»Den ubønhørlige stigning i de globale temperaturer er fuldstændigt forudsigelig på nuværende stadie,« siger Sarah Green, der forsker i miljøkemi ved Michigan Technological University, ifølge Mashable. 

Hun tilføjer, at NASA’s offentliggjorte data er endnu et bevis for, at de herskende klimamodeller har haft ret i deres forudsigelser om de globale temperaturstigninger. 

Varmeste første halvår målt 139 år

Grafikken her viser de 5 varmeste første halvår - perioden fra januar til juni - siden man begyndte at måle for 139 år siden. (NASA GISS)

LÆS OGSÅ: 99,99 procent sikkert, at global opvarmning er menneskeskabt

Klimaforsker og leder af Earth System Science Center ved Penn State University, Michael Mann, forklarer også, at det er umuligt ikke at se de aktuelle temperaturstigninger som et resultat af menneskets brug af fossile brændstoffer, og den deraf stigende koncentration af drivhusgasser i atmosfæren. 

Koncentrationen af CO2 i atmosfæren har allerede nået sit højeste niveau i 800.000 år og accelererer nu i et hidtil uset tempo.

»De seneste tal er endnu en påmindelse om, at effekten af menneskeskabte temperaturstigninger ikke længere er subtil,« siger Michael Mann til Mashable. 

LÆS OGSÅ: Menneskeskabte klimaforandringer mindst femdobler sandsynligheden for hedebølger i Europa

Overordnet kan det tydeligt ses, at den globale temperatur kun bevæger sig i opad.

Perioden fra januar til juni i år har været 1,4 grader varmere, end den typisk var i 1800-tallet, og 2019 vil med sikkerhed blive ét af de varmeste år, der nogensinde er målt.

Det resultat er i tråd med, at 18 af de 19 varmeste år, der er målt, har fundet sted siden 2001. Ligesom de seneste 5 år har været de 5 varmeste, siden man begyndte at måle for 139 år siden. 

I nogle år kan den globale temperatur have nogle udsving på grund af naturlige vejrfænomener som El Niño, men det har man ikke oplevet i år. 

Varmeste første halvår målt 139 år

Få et overblik over den årlige globale temperatur siden 1880 med grafikken her. (NASA GISS)

LÆS OGSÅ: Medier lader pensionerede geologer sprede unødig tvivl om klimakrisen

LÆS OGSÅ: Simpel visualisering af den globale opvarmning efterlader ikke meget plads til tvivl

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.