Desperate isbjørne spiser æg for at overleve

Når isbjørnene ikke længere kan nå ud til sælerne, går det ud over gæssenes reder i Arktis. (Video: Jouke Prop)

Kilde: 
15 maj 2017

Høje temperaturer får havisen omkring Nordpolen til at smelte, og det gør det svært for isbjørnene at komme ud til deres foretrukne fødekilde, sælerne.

I stedet er de nu begyndt at spise æg, og det kan få konsekvenser for hele økosystemet i det arktiske, det skriver newscientist.com.

Det sker ifølge en forskningsgruppe, ledet af Charmain Hamilton fra Norwegian Polar Institute, som har fulgt bevægelserne fra lokale isbjørne og sæler før og efter en pludselig tilbagetrækning af havis i 2006, som ændrede kystlinjerne for den norske øgruppe Svalbard.

Forskerne satte sporingsudstyr på 60 ringsæler og 67 isbjørne i alt, som gjorde dem i stand til at se, hvor de bevægede sig hen før og efter isens forsvinden.

Før isen smeltede kunne isbjørnene jage på den stabile havis, og det gav dem en stor fordel over for deres bytte.

»Begge køn i alle aldersgrupper jager med stor succes sælerne ved at snige sig ind på dem eller ved ’stille jagt’,« siger Charmain Hamilton, der er hovedforfatter på studiet, om isbjørnenes situation før havisen smeltede, til newscientist.com.

LÆS OGSÅ: Hvordan skal isbjørne klare sig uden is?

Men på en smeltende kystlinje, dannet af opbrudte isbjerge, er isbjørnene på dybt vand.

Nu er de nemlig nødt til at svømme ubemærket hen til sælerne, før de kan springe op af vandet for at fange dem på de flydende isflager.

Det er ikke alle isbjørne, der har lært sig den mere eksplosive teknik, og selv hos dem, der kan, er der meget stor risiko for, at sælen slipper væk.

»Umiddelbart ser det ud til, at det hovedsageligt er store hanbjørne, der bruger den akvatiske jagtmetode på Svalbard. Det er højst sandsynligt mere energikrævende end de traditionelle jagtmetoder,« siger Charmain Hamilton til newscientist.com.

LÆS OGSÅ: Billioner af plastikstykker er indespærret i havis

Konsekvensen er, at isbjørnene flytter sig fra kysten. Sporingsudstyret viser, at de vandrer over store afstande for at finde andre landbaserede fødekilder. Bjørnene bruger også længere tid omkring de områder, hvor fuglene har deres reder, og det tyder på, at æg er blevet en vigtig fødekilde for bjørnene.

Der skal dog rigtig mange omeletter til at gøre det op for en sæl, og bjørnenes æggejagt kan derfor ødelægge fuglebestanden.

Økologen Jouke Prop fra University of Groningen i Holland har studeret gæs i det arktiske ocean, og han har filmet isbjørne spise æg.

»Det tager i gennemsnit 30 sekunder at finde en rede og 60 sekunder at spise æggene,« siger han til newscientist.com.

Du kan se, hvor effektivt en isbjørn kan støvsuge en rede for fugleæg, i videoen øverst i artiklen.

Tidligere forskning viser, at fuglebestanden kan krympe med hele 90 procent efter sådan et systematisk angreb på fuglenes reder.

»Det er utroligt spændende, hvordan vanen med at spise fugleæg har udviklet sig hos isbjørnebestanden. Hvilke bjørne spiser æggene? Har de lært det fra deres mødre?« siger Maarten Loonen fra University of Groningen til newscientist.com, der også nævner, at æg ikke ligefrem er den bedste mad for en isbjørn.

»Jeg har set diarré-afføringen fra bjørne, der har spist æg. Jeg tror ikke, at æg er deres yndlingsmad. Der er for meget protein. Ikke desto mindre er de nødt til at spise noget, og de kan sikkert overleve på æg,« siger han.

Spørgsmålet er bare, hvad konsekvensen bliver for fuglene?

»Hvis deres antal svinder ind, hvilket må forventes, så vil det her have en stor påvirkning af hele det jordbaserede økosystem. For eksempel er den arktiske ræv afhængig af unge gæs som fødekilde, og rensdyrenes fødeindtag lettes af gæs, der græsser på tundraen,« siger Jouke Prop til newscientist.com.

Studiet af isbjørnenes bevægelser er netop udgivet i tidsskriftet Journal of Animal Ecology.

LÆS OGSÅ: Mindre havis i Arktis kan omvælte skrøbeligt økosystem

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.