Derfor skyllede hundredvis af døde lunder op på stranden i Alaska
Toplunde_Beringshavet

Toplunden, der er truet af klimaforandringer, spiller en vigtig kulturel rolle for befolkningen på øerne i Beringshavet. (Foto: Shutterstock)

Toplunden, der er truet af klimaforandringer, spiller en vigtig kulturel rolle for befolkningen på øerne i Beringshavet. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
03 juni 2019

Det var et grumt syn, der mødte de lokale på St. Pauls Island i Alaska tilbage i oktober 2016, da hundredvis af døde toplunder skyllede op på stranden.

Hvad der forårsagede den store massedød var ikke åbenlyst. Fuglene viste ikke tegn på at være blevet hverken angrebet eller forgiftet. Men ifølge The Atlantic, tyder noget på, at de mange tusinde fugle døde af sult.

Og det hænger, ifølge et studie foretaget på University of Washington, sammen med de klimaforandringer, der har påvirket Beringshavet mellem Alaska og Rusland.

Isen, der plejede at dække Beringshavet, er i de seneste år gradvist blevet tyndere og tyndere. Isen plejede at inddæmme store mængder fisk i små pøle - og det gav toplunderne ideelle forhold til at gå på jagt.

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer kan sætte økosystemerne over styr

Men i takt med, at isen er på retræte, er der kommet længere og længere imellem disse jagtpøle. Og det er altså gået ud over toplundenes overlevelsesvilkår, forklarer Julia Parrish, der forsker i miljøet ved University of Washington, til The Atlantic.

»De skal kæmpe langt hårdere for at få adgang til den samme mængde mad. Og det foregår over flere tusinder af kvadratkilometers havareal, så det er svært at svømme videre til et nyt område for at gå på jagt,« siger hun til The Atlantic.

Det er ikke første gang, at Beringshavet har været ramt af en klimarelateret massedød. Tilbage i 2015 kunne en gruppe forskere, heriblandt selvsamme Julia Parrish, påvise samme mønster i halsbåndsdværgalkens massedød. 

LÆS OGSÅ: Klimaforandringerne får fugle til at flytte mod nord

LÆS OGSÅ: Rapport hævder, at koalaen er 'funktionelt uddød' - hvad betyder det?

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.