Derfor skal du ikke sætte guldfisk fri i naturen
Når tidligere kæledyrsejere sætter deres guldfisk fri i lokale søer eller floder, kan det få fatale konsekvenser for økosystemet. Guldfiskene formerer sig i tusindvis og bliver kæmpestore.
guldfisk skadedyr kæledyr teller lake

Når en kæledyrsejer smider et par guldfisk i den lokale sø, bliver de hurtigt til tusindvis. Det rammer økosystemet hårdt. Her er det ved Teller Lake i den amerikanske stat Colorado. (Foto: Colorado Parks and Wildlife)

Når en kæledyrsejer smider et par guldfisk i den lokale sø, bliver de hurtigt til tusindvis. Det rammer økosystemet hårdt. Her er det ved Teller Lake i den amerikanske stat Colorado. (Foto: Colorado Parks and Wildlife)

Alle, som har holdt fisk, ved, at efter at have svømmet rundt i en bowle eller et akvarium ender de fleste små svømmende væsener med at blive skyllet ud i toiletkummen.

Det lyder måske som en lidt barbarisk afslutning på et kort fiskeliv. Især hvis fisken ikke er død, men kæledyrsejeren blot er træt af den.

Men selv om det virker noget mere humant at sætte fisken fri i en ferskvandssø eller -flod, kan det faktisk have langt værre konsekvenser end et udskyl i toilettet. I hvert fald, hvis det er en guldfisk, der er tale om.

De umiddelbart harmløse guldfisk forvolder nemlig ravage i økosystemer flere steder på Jorden. Det skriver businessinsider.com.

Efterladte guldfisk bliver til skadedyrsangreb

I april 2015 stod ansatte fra Colorado Parks and Wildlife i den amerikanske delstat med samme navn over for et skadedyrsangreb med flere end 4.000 guldfisk i en sø i Boulder County.

Dette var blot få år efter, at man mener, at en tidligere guldfiskeejer har smidt en håndfuld af dem i en nærliggende sø.

I 2013 rapporterede naturvejledere i Californien, at guldfisk var begyndt at indtage søen Lake Tahoe, sandsynligvis også efter at tidligere ejere havde smidt dem der.

Og i løbet af de seneste 12 år har store guldfiskepopulationer svømmet i Vasse River i det sydvestlige Australien, hvor forskere også mener, at befolkningens velmenende bortkastelse i søer og floder er årsag til problemet.

guldfisk skadedyr kæledyr teller lake

Efterkommerne af de udsatte kæledyrs-guldfisk vokser ikke kun markant i antal, men også i størrelse. De største vejer op til to kg. (Foto: Colorado Parks and Wildlife)

Kæmpeguldfisk i uvante omgivelser

Da guldfisk ikke er en oprindelig art i de ovenfor nævnte områder, er naturvejledere bange for, at de truer de naturlige økosystemer.

»Det er slemt – det er virkelig slemt. De spiser alt det, som de oprindelige fisk, padder og fugle er her for at spise, og på den måde kan de have en rigtig negativ effekt efterhånden – og den kan dræbe fiskeriet på få år,« siger Jennifer Churchill, som er talsperson for Colorado Parks and Wildlife,ifølge businessinsider.com til Fox 31 News.

Problemet med de efterladte guldfisks massive formering er ikke kun, at den foregår steder, hvor der ikke tidligere var guldfisk.

Fiskene vokser også til voldsomme størrelser og vejer i nogle tilfælde næsten to kilo, fortæller professor Stephen Beatty fra Murdoch University  til businessinsider.com. Han har ledet forskningen i, hvordan man bedst imødegår problemet i Sydvestaustralien.

Marinebiologer ved Lake Tahoe beretter også, at de er bekendte med kæmpeguldfisk på godt et kilo og en længde på mellem 10 og 20 cm.

Efterlad ikke dine kæledyrsfisk i naturen

I alle tilfælde med massiv guldfiskeinvasion virker lokal aflæsning af kæledyrsfisk til at have spillet en afgørende rolle.

»Måske var guldfiskene børns kæledyr i familier, som er flyttet, og hvor forældrene ikke ville have akvariet med og derfor har smidt fiskene i det lokale vådområde,« siger Stephen Beatty ifølge businessinsider.com til 720 ABC Perth.

Derfor fraråder han på det kraftigste at smide sine guldfisk i naturen.

»Bare at skille sig af med sit kæledyr, uanset hvor harmløst det er i sit akvarium, eller hvor smukt det er, kan potentielt forårsage en masse skade,« siger hanifølge businessinsider.com til Mashable.

guldfisk skadedyr kæledyr teller lake

Tusindvis af guldfisk i Teller Lake nær Boulder County i Colorado. (Foto: Colorado Parks and Wildlife)

Guldfisk bevæger sig langt

Men det præcise svar på, hvorfor guldfiskepopulationerne er vokset til så massive størrelser, undrer stadig forskerne. De er dog kommet tættere på svaret.

Guldfisk, som man tidligere har troet var ret begrænsede i deres mulighed for at bevæge sig væk, kan faktisk nå lange distancer for at finde føde, viser et nyt studie, som Stephen Beatty og hans forskerhold står bag.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Ecology of Freshwater Fish.

Forskerne bag studiet fandt også bevis for, at guldfiskene migrerer til nærliggende vådområder og forplanter sig her, hvilket yderligere styrker deres populationsvækst.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk