Derfor er flagermus nogle af naturens bedste smittebærere
Coronavirusserne COVID-19, SARS og MERS stammer formentlig alle fra flagermus. Et toptunet immunforsvar gør flagermusen til den perfekte smittebærer.
flagermus-smittebærer-økosystemer

Det kan være en fordel for flagermus at have bekendtskaber, når der skal jages.  (Foto: Shutterstuck)

Det kan være en fordel for flagermus at have bekendtskaber, når der skal jages.  (Foto: Shutterstuck)

Coronavirussen (SARS-CoV-2) har forårsaget den største nedlukning af verden i nyere tid, og er af FN's generalsekretær blevet beskrevet som den mest udfordrende krise siden 2. verdenskrig.

Over 1,3 millioner er eller har været registreret som smittede, og dødstallet ligger i skrivende stund omkring 70.000

Men hvor kommer virussen fra? Et svar, der går igen i både nyhedsmedier og den videnskabelige litteratur, er flagermus.

Flagermus var smittespreder ved både SARS, ebola og MERS, og er også videnskabens i øjeblikket bedste bud på en smittespreder ved corona-pandemien (se her, her, her og her).

Mange forskere havde forudset faren

Mange flagermus bærer rundt på virusser uden selv at blive alvorligt syge af det, og man har vidst i mange år, at de faktisk bærer på diverse coronavirusser.

Zoonoser: 'Normal' influenza kommer også fra dyr

De fleste nye sygdomme er såkaldte zoonoser – det vil sige, at de kommer til os fra dyr.

Influenzavirussen findes normalt også hos fjerkræ og andefugle, hvorfra den smitter grise, som igen smitter mennesker. Herefter kan virussen smitte fra menneske til menneske.

Kilde: Sundhed.dk

Helt nøjagtigt begyndte man at alarmere om dette faktum allerede tilbage i 2005, hvor en artikel blev udgivet med titlen: 'Flagermus er naturlige reservoirs for SARS-lignende coronavirusser' (vores oversættelse).

Sidenhen er der gentagne gange kommet lignende advarsler i videnskabelige tidsskrifter. Her vil vi blot fremhæve to eksempler, først fra 2007:

»Tilstedeværelsen af et stort reservoir af SARS-CoV-lignende virusser i den hesteskonæsede flagermus er, i kombination med tendensen til at spise eksotiske dyr i det sydlige Kina, en tikkende bombe.

Risikoen for endnu en fremkomst af SARS og andre nye virusser fra dyr eller laboratorier og det følgende behov for beredskab bør ikke ignoreres,« (vores oversættelse).

Og her fra marts 2019, altså ni måneder før udbruddet af coronavirus:

»Det er den generelle overbevisning, at CoV-virusser fra flagermus vil fremkomme igen og skabe det næste sygdomsudbrud. I denne forbindelse er der stor sandsynlighed for, at det vil ske i Kina. Udfordringen er at forudsige hvor og hvornår, så vi kan gøre vores bedste for at forhindre den type udbrud,« (vores oversættelse).

flagermus

Forskere har længe advaret om risikoen for, at den hesteskonæsede flagermus (Rhinolophus smithersi) kunne forårsage et større corona-udbrud. (Foto: Taylor, Stoffberg, Monadjem, Schoeman, Bayliss & Cotterill / CC BY-SA 4.0)

Flagermus har immunforsvar i topklasse

Hvordan kan det være, at flagermus kan bære disse virusser uden at blive påvirkede, og hvorfor er de virusser, de bærer rundt på, så smitsomme og farlige?

Kort sagt lader flagermus til at have et enormt godt immunsystem. Det er desuden meget aktivt, så når der er en virus, der angriber flagermus, skal den udvikle sig hurtigt for at holde trit med deres celler.

Når virussen spredes videre fra flagermusen, har den udviklet sig til at kunne konkurrere med et overordentlig godt immunsystem, og de fleste andre dyrs immunsystemer (heriblandt menneskers) er til sammenligning nemt at få lagt ned.

Med andre ord: Hvis en virus formår at etablere sig i flagermusen, er stort set alle andre immunforsvar den rene barnemad.

Hvordan kommer virus fra flagermus til menneske?

Virus, der findes i flagermus, har en genetisk konstellation, der gør, at de ikke er egnede til at smitte mennesker. Derfor skal der ske mutationer i virussen, som gør, at den kan interagere med receptorer i mennesker og derved komme ind i vores celler.

Disse mutationer vil sandsynligvis ikke ske i flagermus, da virussen allerede er toptunet til at inficere flagermus, og der er derfor ikke et evolutionært pres på virussen til at ændre sig på den front.

Hvis virussen inficerer et såkaldt mellemværtsdyr, vil virussen derimod være evolutionært presset til at optimere sin inficering for at formere sig i dette nye dyr.

Dette evolutionære pres kan så i sidste ende forårsage, at virussen er i stand til at inficere mennesker, som er det, man forestiller sig, der er sket med SARS-CoV-2.

For at dette kan ske, skal der en række af tilfældigheder til, hvilket kan forekomme på mange forskellige måder.

'Wet markets' er gunstige for virusser

Vores fokus her er smitte på 'wet markets', da det netop er på disse, at SARS-epidemien i 2003, samt den nuværende corona-pandemi, lader til at være opstået.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

På wet markets, der sælger ferske varer i dele af Asien (i modsætning til 'dry markets', der også sælger tørre goder såsom elektronik og krydderier), er der et stort udvalg af vilde, eksotiske dyr, og ferskheden er en topprioritet.

Der er ofte mange dyr i små bure på meget lidt plads, og der er dermed rig mulighed for smittespredning dyrene imellem.

Da der på disse markeder ofte handles med både flagermus og en række kendte mellemværter (slanger, desmerkatte, pangoliner, skældyr med flere), er der altså ganske gunstige forhold for, at de førnævnte tilfældigheder kan opstå, hvilket kan resultere i smitte af de markedsbesøgende mennesker.

Hvad kan vi gøre for, at flagermus ikke smitter?

Hvad gør vi så nu, når vi har disse smittebærende og potentielt farlige dyr i naturen? Det bedste og sikreste for alle parter ville være at lade dem være i fred.

Det kan yderligere anbefales, at man ikke har 'wet markets', hvor flagermus kan komme i kontakt med en bred vifte af mellemværtsdyr og mennesker.

Alternativt kunne man kigge på sundhedsreguleringer på sådanne markeder, så man for eksempel ikke har forskellige arter af dyr stablet ovenpå hinanden i tætpakkede bure, som så ellers bare kan stå og uddelegere sygdomme til højre og venstre.

Men den overordnede anbefaling er stadig, at hvis du lader farlige dyr være i fred, er risikoen for, at de skader dig på den ene eller den anden måde mindre, end hvis du ikke gør.

Flagermus er vigtige for økosystemer

Afslutningsvis er det værd at nævne nogle få af de mange positive funktioner, som flagermus har på verdens økosystemer, så man ikke får idéer om at udrydde flagermus for at fjerne smittefare.

Flagermus udfylder mange vigtige roller i verdens økosystemer – heriblandt blomsterbestøvning, frøspredning, samt regulering af verdens insektpopulationer.

Faktisk tyder meget på, at insektspisende flagermus er blandt de vigtigste naturlige midler til at holde skadedyrs-insektbestande nede.

Blomsterbestøvning er blandt andet beskrevet i den videnskabelige artikel med det fine navn 'Save our bats, save our Tequila' fra 2016.

Her beskriver forskerne, hvordan særlige arter af flagermus bestøver Agave tequilana's blomster, og de bidrager således til, at tequila-oplevelsen består af mere end blot salt og citron.

 
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk