»Den sidste person, der rørte denne pilespids, var en viking«
»Det ligner en krigspil mere end en jagtpil,« siger arkæolog.
Arkæologi vikinger pilespids jagt kamp 3-bladet Secrets of the ice Norge

Pilespidsen fra vikingetiden dukkede frem af isen på en ny fundlokalitet i Jotunheimen, som for nylig blev undersøgt af et hold istidsarkæologer. (Foto: Secrets of the Ice)

Pilespidsen fra vikingetiden dukkede frem af isen på en ny fundlokalitet i Jotunheimen, som for nylig blev undersøgt af et hold istidsarkæologer. (Foto: Secrets of the Ice)

For nylig meldte gletsjerarkæologer fra Secrets of the Ice i Norge om et spændende fund på deres Facebook-side.

»Åh, se lige denne lille skønhed,« skrev holdet af arkæologer entusiastisk i deres Facebook-opdatering, som inkluderer en video af den trebladede pilespids.

»Den sidste person, der rørte ved denne pilespids, var en viking,« står der i opslaget.

Kulturhistorisk museum i Oslo og Secrets of the Ice, som holdet af istidsarkæologer fra Innlandet-fylke kalder sig, er for tiden i fuld gang med deres årlige feltarbejde oppe i det norske højfjeld, hvor den smeltende is fortsat afslører tabte genstande fra vores fortid.

Den unikke pilespids er fra et sted i Jotunheimen, hvor holdet nu har foretaget en foreløbig undersøgelse. Fund som denne pilespids fra vikingetiden betyder, at de helt sikkert vil vende tilbage.

Til jagt eller krig

Pilespidsen er fremstillet af jern. Formen er meget typisk for vikingetiden, skriver Lars Pilø i en e-mail til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstermedie.

»Denne type pilespidser er set før, men den er sjælden,« siger han.

Fire lignende pilespidser er blevet fundet i en gravhøj i Sparbu i Trøndelag, og endnu én er også dukket op i Leirtjønnkollen i Oppdal – endnu et arkæologisk fundsted ved en smeltende gletsjer.

»Det er nærliggende at tro, at den vil have større gennemtrængningsevne end de typer af pilespidser, vi almindeligvis finder. 

Den ligner mere en krigspil end en jagtpil,« skriver han til forskning.no.

Han understreger, at der selvfølgelig er tale om ren spekulation.

»Det har vi selvsagt ikke testet endnu.«

Flere af kommentarerne på Facebook foreslår det samme. Tre blade øger blodtabet og forhindrer et sår i at lukke. 

»Uanset hvad er det militær-/krigsrelateret,« kommenterer en læser.

»Ja, det tænker vi også. Den blev dog fundet i et område med rensdyrjagt. Måske greb de bare de pile, de havde, når de gik på jagt,« svarer Secrets of the Ice på Facebook.

Arkæologi vikinger pilespids jagt kamp 3-bladet Secrets of the ice Norge

Pilespidsen er lidt mere end 10 centimeter lang. (Foto: Secrets of the Ice))

Bredere end en sædvanlig kamppil

Vegard Vike er chefingeniør for arkæologisk konservering ved Kulturhistorisk museum i Oslo. Han er ekspert i blandt andet vikingetidens våben.

Vegard Vike fortæller, at pilen er meget velbevaret.

»Trekantede spidser fra vikingetiden er ikke så almindelige i Norge. De er mere almindelige i Sverige,« skriver han i en e-mail til sciencenorway.no.

De er dog normalt slankere, mere som pilespidser fremstillet til kamp.

Nogle af disse kamppilespidser fra Sverige og Danmark er dekoreret med ædelmetal, og nogle af dem er blevet fastgjort til skaftet med snurrede tråde af ædelmetal - typiske kamppile, skriver Vegard Vike.

»Jeg tror,  at den, der blev fundet her, er mere beregnet til jagt, på grund af dens bredde,« slutter Vegard Vike og forklarer:

»Grunden til, at kamppile er slanke og ikke bredbladede, er, at de skal kunne trænge igennem panserringe. Bredbladede pile er derimod perfekte til jagt, da de skaber større sår, som får dyret til at forbløde hurtigere. Men de bliver altså stoppet af en ringbrynje.«

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.

 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk