Den er god nok: Hunde kommer til at ligne deres ejere
Kilde: 
10 februar 2017

Når hunde og mennesker er tæt knyttet sammen, kan deres personligheder påvirke hinanden med både følelser og stressniveau. Det viser forskere fra University of Vienna i et nyt studie, skriver bbc.com.

»Vores resultater passer fint med den praktiske erfaring: Ejere og hunde er sociale dyader (udveksling mellem to personer, red.), og de påvirker hinandens stresshåndtering,« siger ph.d. Iris Schöberl fra University of Vienna.

Hun er hovedforfatter på det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Plos One. 

LÆS OGSÅ: Din hund forstår bogstavelig talt, hvad du siger

Forskerne foretog forskellige målinger på 132 familiehunde og deres ejere. 

Blandt andet målte de på deres hjerterytmer, og de undersøgte også, hvordan hunde og mennesker reagerede, hvis de oplevede en trussel.

Forskerne tog også prøver af hundenes og ejernes niveauer af stresshormonet cortisol.

Disse prøver sammenlignede forskerne med psykologiens 'The Big Five' - på dansk kaldet femfaktormodellen - der består af fem afgørende personlighedstræk:

  1. ekstraversion - indadvendt over for udadvendt
  2. neuroticisme - bekymret over for rolig
  3. åbenhed - konventionel over for original
  4. samvittighedsfuldhed - upålidelig over for trofast
  5. venlighed - irritabel over for godmodig

LÆS OGSÅ: Det får din hund ud af at se fjernsyn

Resultatet viste, at både hundene og ejerne havde indflydelse på hinandens personligheder, men at ejerne påvirkede hundene mere end omvendt.

Hundene kunne optage deres ejeres angst og negativitet, men en afslappet hund var med tiden også i stand til at sænke sin ejers stressniveau.

Resultatet passer godt sammen med teorien om, at hunde er følsomme over for deres ejeres følelsesmæssige tilstand og endda kan efterligne deres følelser, mener forskerne ifølge bbc.com.

LÆS OGSÅ: Bedste venner forlænger livet og dæmper stress

LÆS OGSÅ: Kan dyr sørge over de døde?

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.