Den bambusspisende panda får ligeså meget protein som den glubske ulv
Pandaen farver sort hvid

Pandaen, som her ses i færd med at spise en plante, minder kostmæssigt meget om ulven, hvilket hænger sammen med bjørnens fortid som kødæder. (Foto: Shutterstock)

06 maj 2019

På trods af at pandaen er en planteæder, som hovedsageligt lever af at spise bambus, minder sammensætningen af dens kost ernæringsmæssigt meget om et kødædende dyrs.

Det viser et studie foretaget på University of Sydney og Chinese Academy of Science, der ved at kigge på bjørnens ernæring har fundet ud af, at omtrent halvdelen af pandaens energiindtag kommer fra protein.

Dette er ekstremt højt for en planteæder, og på dette punkt ligger pandaen på niveau med ulve, vildkatte og andre dyr, der afhænger af kød for at overleve, skriver University of Sydney i en pressemeddelelse.

»Baseret på, hvad de spiser, tilhører kæmpepandaen uden tvivl planteæderne - men når man ser på næringsindholdet i deres kost, kunne de lige så vel tilhøre kødæderne,« siger en af forskerne bag studiet Fuwen Wei, der er ph.d. i økologi og bevaring ved Institute of Zoology, Chinese Academy of Science i Beijing, i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Pandaen er et rovdyr med dårlig smag

Det nye studie kan være med til at forklare pandaens meget utraditionelle udvikling fra kødæder til planteæder.

Denne udvikling indebar blandt andet, at pandaen udviklede planteæder-agtige træk i form af en særlig kæbemuskulatur og en slags 'tommelfinger', der gjorde det lettere at håndtere og spise bambus.

Men den store planteædende bjørn besidder stadig en række kødædertræk - særligt i forhold til dens fordøjelsessystem.

Ifølge forskerne bag, viser det, at pandaen ikke har udviklet sig mere end allermest nødvendigt for at tilpasse sig planteæder-diæten.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er pandaen sort og hvid?

Silvia Pineda-Munoz, ph.d. i økologi og palæoøkologi og postdoc ved Georgia Institute of Technology, USA, fortæller til fortæller til LA Times, at det nye studie fortæller en interessant historie om pandaens tilpasningsevner.

»De ved præcis, hvor de skal hen, og hvad de skal opsøge for at få det bedst mulige næringsindhold, som deres økosystem kan tilbyde dem,« siger hun.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology

LÆS OGSÅ: Pandaen bruger forbavsende lidt energi

LÆS OGSÅ: Pandaer skal være forelskede for at få unger

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.