Delfiner er højre'håndede' ifølge nyt studie
Delfiner øresvin menneske menneskeliggørelse adfærd dyr redskaber psykologi biologer Shark Bay kultur læring sonar sociale samfund unger hanner hunner hjerne lyde kaldenavn  kognitive evner parring præmisser

Delfiner bruger deres højre side mest, når de skal jagte et bytte. (Foto: Jana Watson Capps)

Delfiner bruger deres højre side mest, når de skal jagte et bytte. (Foto: Jana Watson Capps)

Kilde: 

Delfiner er højre'håndede'.

Det peger et hold forskere i hvert fald på i et nyt studie, publiceret i Royal Society Open Science.

Forskerne undersøgte delfiner af arten øresvin ved Bahamas. Her noterede de, at når delfinerne ekkolokaliserede (orienterede sig baseret på ekkoer af egen lyd) efter føde tæt ved havbunden, drejede de altid skarpt, før de jog næbbet ned i sandet og fangede byttet.

Af de 709 vendinger, som forskerne optog, var 99 procent af dem til venstre.

LÆS OGSÅ: Den er god nok: Delfiner har krøllede kønsorganer

En venstredrejning indikerer, at delfinerne foretrækker højre side, fordi det holder delfinens højre øje, og højre side tæt på havbunden.

Der blev kun optaget fire højredrejninger, og de var alle sammen foretaget af den samme delfin, det skriver The Guardian.

Omkring 90 procent af alle mennesker er højrehåndede, men vi er ikke de eneste. Både gorillaer tenderer til at være højrehåndede, og selv katte har en foretrukken side.

LÆS OGSÅ: Hvorfor foretrækker vi at bruge den ene hånd fremfor den anden?

James Herbert-Read, lektor i biologi på Cambridge University, udtaler til The Guardian, at dette studie er en tilføjelse til en lang række beviser for, at mange arter har en bestemt præference af hånd til nogle opgaver.

Han påpeger, at der skal laves mere forskning for rigtigt at forstå delfinernes tilbøjelighed til at være højre'håndede', men alligevel finder han det bemærkelsesværdigt, at delfinernes præference var så gennemgående.

»Styrken af, at omkring 99 procent af vendingerne var til venstre, viser, at der er en større venstre/højre-præference blandt delfiner end blandt mennesker. Det er sjældent at se en så konsistent og stærk opdeling mellem individer i en population,« siger Dr James Herbert-Read.

LÆS OGSÅ: Delfiner har 'navne' og svarer, hvis man kalder

LÆS OGSÅ: Delfiner kan mærke elektriske felter

LÆS OGSÅ: Delfiners rettigheder deler forskerne

tb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.