Danske forskere køber berømt og kostbar meteorit fra Mars
Danske forskere har købt et stykke af den berømte marsmeteorit ’Black Beauty’. Den lille sten på 44 gram er yderst kostbar og skal give os ny viden om Mars.
Martin Bizzarro sten meteorit mars black beauty

Meteoritforsker Martin Bizzarro har fået fingrene i en af de mest berømte og kostbare meteoritter fra Mars. Meteoritten adskiller sig blandt andet fra andre marsmeteoritter ved at indeholde små stykker af Mars' tidligste skorpe – som Bizzarro peger på her. (Foto udlånt af Martin Bizzarro) 

Meteoritforsker Martin Bizzarro har fået fingrene i en af de mest berømte og kostbare meteoritter fra Mars. Meteoritten adskiller sig blandt andet fra andre marsmeteoritter ved at indeholde små stykker af Mars' tidligste skorpe – som Bizzarro peger på her. (Foto udlånt af Martin Bizzarro) 

Ingen mennesker har endnu besøgt Mars og hjembragt souvenirs fra den røde planet.

Alligevel er det muligt for forskere at få klippestykker fra Mars i hånden og studere dem, for der er fundet mere end 130 marsmeteoritter på Jorden. De små klippestykker er simpelthen blevet revet løs fra Mars, har svævet gennem rummet og er dumpet ned på Jorden.

Nu har forskere fra Statens Naturhistoriske Museum i København fået fingrene i et stykke af en af de mest berømte og værdifulde meteoritter, der hidtil er fundet: Marsmeteoritten NWA 7033/34 – bedre kendt som ’Black Beauty’.

Black Beauty

En meteorit er en sten eller metalklump fra rummet, som er dumpet ned på Jordens overflade.

Northwest Africa (NWA) 7033/34 er en meteorit, som stammer fra Mars.

En amerikansk forskergruppe under ledelse af professor Carl Agee har givet meteoritten øgenavnet 'Black Beauty'.

Oprindeligt vejede meteoritten 319,8 gram, men den er siden blevet opdelt i mindre stykker.

Kilder: Martin Bizzarro / Science/ Nature/Astrobiology

»Det er utrolig spændende. Black Beauty er meget sjælden og speciel, for den indeholder små stykker af den oprindelige skorpe fra Mars. Ved at studere den kan vi få ny viden om, hvordan Mars er blevet dannet og har udviklet sig,« siger Martin Bizzarro, som er leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Star and Planet Formation ved Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet.

Koster 10.000 dollars per gram

Selvom det grå-sorte klippestykke fra Mars måske ikke umiddelbart syner af meget, er Black Beauty dyrere end mange ædelsten fra vores egen planet.

Salgsprisen på Black Beauty er ifølge Martin Bizzarro cirka 10.000 dollars per gram, og dermed er værdien på det 44 gram store meteoritstykke, som nu bor i København, mere end tre millioner kroner.

Martin Bizzarro oplyser dog, at hans forskningscenter ikke har betalt tre millioner for det 44 gram store stykke marsmeteorit, men den nøjagtige pris vil han ikke oplyse.

»Det er fortroligt, hvad vi har betalt. Men vi har blandt andet fået prisen ned ved at bytte med nogle af meteoritterne fra samlingen på Statens Naturhistoriske Museum,« siger Martin Bizzarro og tilføjer, at marsmeteoritten er blevet købt med midler fra forskellige fonde.

Derfor er Black Beauty unik

Black Beauty blev oprindeligt fundet i 2011 i Saharaørkenen i den sydlige del Marokko. Et par år senere kunne en amerikansk forskningsgruppe bekræfte, at den 319,8 gram store sten var en helt unik meteorit fra Mars.

black beauty meteorit sten mars

Black Beauty har blandt andet været under luppen hos NASA-forskere, som konkluderede, at den indeholdt 10 gange mere vand end andre kendte marsmeteoritter. (Foto: NASA)

»NWA 7034 (Black Beauty, red.) er entydigt forskellig fra alle andre kendte marsmeteoritter, da det er den mest geokemisk berigede sten fra Mars, der hidtil er fundet,« konkluderede forskerne i deres studie, som blev publiceret i det ansete tidsskrift Science i 2013.

Senere samme år kunne en anden forskergruppe afsløre, at Black Beauty er cirka 4,5 milliarder år gammel og dermed er den næstældste Marsmeteorit, der er fundet på Jorden.

Stammer fra Mars' overflade

Det er altså et helt særligt stykke af Mars, som nu er havnet i København, bekræfter Rasmus Andreasen, som forsker i marsmeteoritter ved Aarhus Universitet.

»Det er et spændende stykke meteorit, de har fået fat på. Det, som gør den unik, er, at det er det eneste stykke sedimentære bjergart, vi har fra Mars. At det er sedimentært vil sige, at det er dannet i processer i planetens overflade i modsætning til de vulkanske bjergarter, som bliver dannet af størknet lava fra planetens indre,« siger Rasmus Andreasen, som er forsker ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.

Med andre ord er der altså tale om et stykke klippe, som engang har været en del af Mars' yderste lag, skorpen.

Meteorit-jægere

Der findes en hel industri, som har specialiseret sig i at jagte meteoritter, særligt i Afrika.

Der er nemlig gode penge i at finde og sælge meteoritterne – læs mere i boksen under denne artikel.

Stadig muligt at vride ny viden ud af meteoritten

Bizzarro og hans kolleger er langt fra de første forskere, som kaster Black Beauty under lup – en række forskningsartikler er allerede publiceret om den berømte marsmeteorit.

I 2014 udnyttede amerikanske forskere eksempelvis meteoritten til at kortlægge, hvordan Mars’ klima har været igennem tiden. 

Alligevel mener meteoritforsker Rasmus Andreasen godt, at det kan betale sig for de københavnske forskere at studere den berømte meteorit yderligere.

»Det er en meget kompleks bjergart med mange forskellige komponenter, så der er stadig mange nye ting, vi kan lære fra den,« mener Rasmus Andreasen, som ikke selv skal være med til at studere Black Beauty. 

Ny viden om Mars' skorpe

Forskerne fra Statens Naturhistoriske Museum håber blandt andet på, at de ved at studere Black Beauty kan få ny viden om Mars tidligste historie og udvikling.

»44 gram er den største mængde af Black Beauty, der er anskaffet til forskning. Derfor vil det blive muligt at besvare et helt nyt niveau af spørgsmål og lave analyser, som ikke er blevet lavet før, fordi forskerne kun havde adgang til en lille mængde af meteoritten,« fortæller Martin Bizzarro og tilføjer:

Vejen fra Mars til København

Black Beauty blev fundet i 2011 i Marokko.

Marsmeteoritten kom i første omgang i hænderne på den marokkanske meteoritdealer Aziz Habibi.

Habibi solgte stenen videre til en amerikansk samler, Jay Piatek, som sendte stenen til undersøgelse hos en forskningsgruppe ved University of New Mexico.  

Forskningsgruppen bekræftede i 2013, at der var tale om en unik meteorit fra Mars.

Black Beauty er i dag blevet opdelt i en række mindre stykker, og flere af dem blev solgt til en fransk meteoritsamler, Luc Labenne.

Forskningsgruppen i København har købt et stykke af Black Beauty fra den franske samler.

Kilder: AstroBiology, Science, Martin Bizzarro

»Black Beauty kan give os ny viden om, hvordan Mars blev dannet og fik sin første skorpe. I starten var planeten smeltet, men så begyndte den at køle ned og blive stabil, så skorpen blev dannet. Når vi ved mere om, hvornår og hvordan det skete, ved vi også mere om potentialet for liv på Mars,« forklarer Martin Bizzarro.

Brug for nye metoder

For at kunne hive den slags detaljer ud af det gamle klippestykke skal forskerne imidlertid først udvikle og finpudse en række nye metoder, forklarer Bizzarro. Metoderne skal også testes og prøvekøres på andre materialer, før det kostbare stykke Marsmeteorit bliver udsat for analyserne.

»Meteoritten koster så mange penge, at vi skal være meget forsigtige, når vi tager stykker af meteoritten og bearbejder dem og laver analyser. Vi skal være helt sikre på at al teknikken virker, for vi har måske kun én chance for at lave en bestemt analyse. Derfor er vi i gang med at udvikle og teste nogle nye teknikker,« forklarer Martin Bizzarro.

Når meteoritten er blevet gennemtestet af forskerne, vil den formentlig blive udstillet på Naturhistorisk Museum i København, så besøgende kan få lov at beundre det berømte stykke af Mars.

»Vi regner med, at noget af meteoritten vil blive udstillet sammen med vores andre meteoritter, når det nye museum åbner 2019,« siger Martin Bizzarro med henvisning til, at Statens Naturhistoriske Museum i øjeblikket er ved at få opført bygninger til et nyt museum.

Black Beauty: Vejen fra Mars til København
black beauty meteorit sten mars

De danske forskere har fået fat på i alt 44 gram af Black Beauty. Heraf er 22 gram blevet skåret op i tynde skiver, som skal bruges i forskellige forskningsprojekter. De sidste 22 gram ses også på billedet og sidder fortsat i en samlet 'klump'. (Foto udlånt af Martin Bizzarro)

'Black Beauty' har langt fra taget den direkte rejse fra Mars’ skorpe til København.

Forskning tyder på, at meteoritten blev revet løs fra Mars' overflade for omkring fem millioner år siden. Det er uvist, hvornår den dumpede ned i Marokkos ørken, men siden det lille klippestykke blev fundet i 2011, har det været i hænderne på flere samlere og meteoritdealere.

»Der findes en hel industri af folk, som rejser rundt og leder efter meteoritter. Man kan tjene rigtig mange penge på at finde meteoritter og sælge dem videre. De fleste af meteoritterne bliver fundet i ørkenområder i Afrika. Black Beauty blev også fundet i Marokko, hvor der findes et team af ørkenfolk, som leder efter meteoritter,« fortæller Martin Bizzarro.

Han tilføjer, at selvom mange meteoritter bliver fundet i afrikanske ørkenområder, er det ikke, fordi der ramler flere meteoritter ned i Afrika end andre steder. Det er simpelthen bare nemmere at finde en meteorit i ørkensandet end i et kuperet og varieret terræn som eksempelvis en dansk pløjemark.

»I ørkenen bliver de fleste ting hurtigt dækket til af sand. Så hvis du forestiller dig, at du kører i en jeep i ørkenen og ser et klippestykke, kan du regne ud, at det ikke har ligget der så længe. Så det er nemmere at få øje på meteoritter, som falder ned i ørkenen. Nogle folk tager også til Antarktis og leder efter meteoritter på isen,« fortæller Martin Bizzarro.

I Danmark kan man imidlertid også finde meteoritter og tjene ekstra lommepenge på det. Tidligere i år blev en dusør på lidt over to millioner kroner uddelt til 15 privatpersoner, som havde fundet stumper af en meteorit, som ramlede ned ved Ejby på Sjælland i februar 2016. 

I modsætning til Black Beauty er Ejby-meteoritten imidlertid ikke en særlig og kostbar meteorit fra Mars, men derimod en ganske almindelig kondrit – en meteorit fra asteroidebæltet i vores solsystem

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk