Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Danske forskere intensiverer jagten på neandertalere i Sønderjylland
PODCAST: Forskningen kan give os en større forståelse af neandertalernes tilpasningsevner i et voldsomt omskifteligt klima med flere istider.
Neandertalere i Danmark Sønderjylland forskning Vov at Vide

Trine Kellberg på udgravning i grotten Cueva de Ardales i Andalusien. Her har man udgravet hulemalerier, som, flere forskere mener, kan være lavet af neandertalere. (Privatfoto)

Trine Kellberg på udgravning i grotten Cueva de Ardales i Andalusien. Her har man udgravet hulemalerier, som, flere forskere mener, kan være lavet af neandertalere. (Privatfoto)

Det første neandertalerfossil blev fundet af minearbejdere i et kalkbrud i 1853 i Neanderthal (Neanderdalen) i Tyskland.

Det var, før man kendte til evolutionsteorien og menneskeartens udvikling fra abelignende forfader til moderne menneske.

Siden er vi blevet meget klogere på neandertalerne og deres levevis. Vi ved, at de ammede deres børn, de brugte redskaber og måske lavede de også hulemalerier og begravede deres døde.

De fleste neandertalerknogler er fundet i det sydlige Europa og i Asien, og selv den dag i dag ved vi overraskende lidt om, hvor kuldetilpassede neandertalerne var, og hvor nordligt de levede.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 3

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Var der neandertalere i Danmark?

Neandertalernes nordligste leveområder er faktisk en af de største manglende brikker i vores viden om denne menneskelige forfader.

Arkæolog, projektleder på Moesgaard Museum og snart lektor på Aarhus Universitet Trine Kellberg håber med sit nye forskningsprojekt at udfylde noget af den manglende brik.

Lyt med i denne uges podcast, og bliv klogere på, hvordan Danmark og Jylland så ud i neandertalernes levetid, og hvorfor det er så svært at finde spor af neandertalerne her i Danmark - selv hvis de måske levede her.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om forskning, som gør os klogere på os selv og verden?

Her er de tidligere episoder fra Vov at Vide sæson 2 og 3:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk