Danske forskere finder nøglen til modgift mod slangebid
Danske forskere har fundet ud af, hvordan man skal målrette udviklingen af modgift mod slangebid.
slange slangebid gift modgift slangegift

Danske forskere har fundet ud af, hvordan slangegift binder til nerveceller. Samme områder på giftstofferne kan bruges til at udvikle modgift. (Foto: Shutterstock)

Danske forskere har fundet ud af, hvordan slangegift binder til nerveceller. Samme områder på giftstofferne kan bruges til at udvikle modgift. (Foto: Shutterstock)

Haps!

Forestil dig, at du går gennem det høje gule græs på den afrikanske savanne og pludselig mærker et bid i læggen. Du kigger ned og ser til din rædsel en grå slange sno sig væk.

Giften fra den sorte mamba er allerede på vej gennem dine blodbaner til dine nerveceller, og hvis giften når dertil, før du får modgift, dør du en pinefuld død.

Mange steder i verden er slangebid en alvorlig trussel, men nu har danske forskere fundet en akilleshæl i slangegiften, som muligvis kan bruges til at lave bedre modgift.

»Målet er på den lange bane at lave modgift, som virker mod en lang række slangegifte. I den sammenhæng har vi nu fundet det svage punkt for en lang række nervegiftstoffer, som er de farlige komponenter i giften fra mamba- og kobraslanger, hvor vi har mulighed for at ramme med en modgift,« siger førsteforfatter til studiet, ph.d.-studerende Mikael Engmark fra Institut for Bio- og Sundhedsinformatik ved Danmarks Tekniske Universitet.

Det nye studie er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Scientific Report.

LÆS OGSÅ: Den grønne mambas gift: Synergieffekten slår dig ihjel

Kan potentielt forbedre behandling af slangebid

Hans M. Maric er adjunkt ved Medicinal Chemistry Research på Københavns Universitet og arbejder med protein-protein-interaktioner, hvilket er netop, hvad det nye studie drejer sig om.

Hans M. Maric har ikke deltaget i det nye studie, men han har læst det og synes, at det er interessant, at forskerne har fundet ud af, hvorfor specifikke modgifte kun virker mod helt specifikke gifte.

»Det er interessant, at de har fundet indikationer på, hvordan modgift genkender forskellige gifte uden at give store bivirkninger. Forskernes meget innovative tilgang sætter nye teknologiske standarder inden for toksikologi, og resultatet peger mod en bedre forståelse af forgiftning, som muligvis i fremtiden kan forbedre behandlinger,« siger Hans M. Maric.

LÆS OGSÅ: Hvordan laver man modgift?

Slangegift stopper kroppens interne kommunikation

For at forstå det nye forskningsresultat er det nødvendigt med lidt baggrundsviden om slangegift.

Slangegift slangebid nervesystem antistoffer nøgle modgift

Bliver man bidt af en giftig slange, vil kroppens immunforsvar reagere ved at lave antistoffer. Problemet er, at det tager omkring en uge for kroppen at lave tilstrækkelige mængder antistoffer, mens offeret kan være død inden for en time. (Foto: Shutterstock)

Slangegift består af en cocktail af giftstoffer, som kan have vidt forskellige biologiske funktioner, der afhænger af den pågældende slange.

Mange slanger af giftsnogfamilien (Elapidae), inklusiv mamba- og kobraslanger, benytter sig hovedsageligt af nervegift, som stopper kommunikationen mellem nerver og muskler. Sker det, kan resultatet være, at musklerne går i krampe, og at offeret mister evnen til at bevæge sig eller at trække vejret.

Pointen i den sammenhæng er, at der findes nogle aktive områder på giftstofferne, som binder til nervecellerne, uden at kroppen kan nå at gøre noget ved dem.

»For menneskekroppen er giftstofferne i slangebid fremmede molekyler, og ligesom andre fremmedlegemer i kroppen vil immunforsvaret reagere på dem ved at lave antistoffer, der kan neutralisere dem. Problemet er blot, at det tager omkring en uge for kroppen at lave tilstrækkelige mængder antistoffer, mens offeret kan være død inden for en time,« forklarer Mikael Engmark.

LÆS OGSÅ: Dødelig slangegift kan rumme effektiv smertemedicin

Giftstoffer er 'stealth'-molekyler

Det nye forskningsresultat viser, at der også kan være andre grunde til, at kroppen har svært ved at gøre noget ved slangegift. Studiet kan også være med til at forklare, hvorfor det tager mere end et år at gøre et dyr immunt over for en slanges gift gennem vaccinationer.

Forestil dig, at giftstofferne kommer ind i kroppen og binder til alle mulige forskellige molekyler, og ikke bare til receptorer på nervecellerne.

Hvis giftstofferne binder til forskellige molekyler, vil de miste deres funktion, da de i så fald aldrig vil finde frem til nervecellerne. De vil i praksis blive holdt fast, inden de kunne nå at komme så langt.

Slangegift slangebid nervesystem antistoffer nøgle modgift

Det nye studie viser, at nervegiftstoffernes akilleshæl er det område på giftstofferne, hvor de binder sig til nervecellerne. (Foto: Shutterstock)

Men her viser det nye forskningsresultat, at giftstofferne er ekstremt selektive i, hvad de binder til – eller hvad de lader binde til sig. Faktisk binder de kun til lige netop receptorerne på nervecellerne og intet andet.

»Hvis de bandt til andet, ville vi aldrig blive syge af giften. Derfor har giftstofferne udviklet sig til ikke at interagere med noget som helst andet end deres mål – nervecellerne. De er en slags 'stealth'-molekyler, som endda er i stand til at holde sig under immunforsvarets radar, indtil de når deres mål. Derfor er det også så svært at lave modgifte mod dem,« siger Mikael Engmark.

LÆS OGSÅ: Når immunforsvaret bliver kroppes værste fjende

Giftstoffer har en akilleshæl

Nervegiftstofferne har dog en akilleshæl, viser det nye forskningsresultat, og det er netop det område på giftstofferne, hvor de binder sig til nervecellerne.

Her kan de ikke undgå at være i stand til at binde sig til noget, da de ellers heller ikke ville kunne binde til nervecellerne, og det er ifølge Mikael Engmark her, at man skal fokusere i udviklingen af modgift.

»Når vi udvikler nye modgifte mod slangegift, er vi nødt til at vide, hvad naturen selv ville vælge at lave antistoffer imod. Her viser vi, at der kun findes et afgrænset sted på hvert af giftstofferne, hvor antistoffer kan binde til giftstofferne og holde dem fast, så de ikke senere hen kan binde sig til nervecellerne, siger han.

LÆS OGSÅ: Antistof fastholdt i 16 minutter

Slangegift slangebid nervesystem antistoffer nøgle modgift

Forskerne bag studiet vil gerne derhen, hvor man har én modgift, som virker på alle slanger i et givent område. (Foto: Shutterstock)

Én modgift til flere forskellige slangegifte

I sin forskning har Mikael Engmark studeret de modgifte, som i dag bliver lavet ved at sprøjte små mængder gift ind i heste.

Ved at lave forskellige avancerede analyser af de forskellige modgifte og finde ud af, hvordan de binder til slangegiftene, kunne han konkludere, at de alle sammen bandt til det samme sted – netop det område på giftstofferne, som også binder til nervecellerne.

Han kunne desuden se, at ingen af modgiftene bandt til andre områder på giftstofferne.

»Det her er en aha-oplevelse. Selv om de forskellige giftstoffer rent faktisk binder til forskellige receptorer i nervecellerne – nogle binder til forskellige molekylepumper, mens andre binder til andre receptorer eller enzymer på overfladen af nervecellerne – binder alle modgiftene til det aktive sted på giftstofferne,« fortæller Mikael Engmark. 

»Det vidste vi ikke i forvejen, og det giver en indsigt i slangegifts evolution, hvor de gennem millioner af år har udviklet sig til at gemme sig, indtil de når frem til deres respektive mål,« fortsætter han.

Ifølge Mikael Engmark giver det nye forskningsresultat også en indsigt, som på den lange bane kan bruges til at lave bedre modgifte.

»Vi vil gerne derhen, hvor vi har én modgift, som virker på alle slanger i et givent område, eksempelvis Afrika syd for Sahara. Nu ved vi, hvad de eneste mulige mål er,« siger han.

LÆS OGSÅ: Hvilke urter bekæmper slangegift?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk