Dansk skibsvrag afslører usædvanlig tæt kontakt mellem konge og besætning
gribshunden dykker

I 2015 fandt man ud af, at et skibsvrag ud for den svenske kyst var den legendariske, danske ‘Gribshunden’, der var Kalmarunionens flådes perle.  (Foto: Brett Seymour)

I 2015 fandt man ud af, at et skibsvrag ud for den svenske kyst var den legendariske, danske ‘Gribshunden’, der var Kalmarunionens flådes perle.  (Foto: Brett Seymour)

Kilde: 
20 september 2022

Det internationalt kendte, danske middelalderskib ‘Gribshunden’, der anses som det bedst bevarede skib fra 1400-tallet, har haft besøg af en flok arkæologer fra Lund Universitet, Blekinge Museum og Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

I løbet af august og september 2022 udgravede de skibsvraget og foretog for første gang 3D-scanninger, der gør det muligt at skabe en delvis digital rekonstruktion af skibet.

Det har givet forskere mulighed for at løfte sløret for flere af skibets mange hemmeligheder.

Det skriver Lund Universitet i en pressemeddelelse.

Gribshunden var kong Hans’ flagskib. Et prægtigt, 35 meter langt og 12 meter bredt skib med artillerikanoner, stor mast og et såkaldt kastel bagerst, som er en forhøjet platform på skibet. Det er også derinde, at kongen formentlig har holdt til.

gribshunden 3dscanner

Forskerne bag projektet fik mulighed for at hive flere af skibets komponenter op af vandet. Det gav dem mulighed for at 3D-scanne skibsdelene og skabe en digital model af Gribshunden. (Foto: Brett Seymour)

Kastellet er netop en af de dele af skibet, som forskerne har formået at fremstille en digital model af. Det har de gjort ved blandt andet at 3D-scanne roret, rorpinden, artilleridele og skibets køl.

Arkæologerne kunne se på den digitale model af kastellet, at der har været begrænset plads til kongen, og det er et interessant fund. Det indikerer nemlig en knap så hierarkisk opdeling. 

Hvis man sammenligner det med forholdene i middelalderborgene, der typisk havde en skarp opdeling mellem kongelig og undersåtter, bliver det tydeligt, at konge og besætning har været i usædvanlig tæt kontakt.

Længere fremme på skibet har arkæologerne også formået at fremstille digitale modeller, der giver et indblik i, hvordan besætningen har boet ombord på skibet, og hvordan de har styret og forsvaret skibet.

gribshunden maleri

De nye undersøgelser af skibet og 3D-scanningen giver et nyt indblik i dets faktiske form og størrelse. Maleriet her viser cirka, hvordan man har forestillet sig, at Gribshunden har set ud. (Illustration: Hans Holbein / Blekinge Museum)

Et nærliggende spørgsmål er dog også, hvad der egentlig var årsagen til, at skibet på mystisk vis sank i 1495.

»Dokumenter fra middelalderen fortæller, at der var ildebrand og en eksplosion, men vi har ikke set nogen spor efter det. Måske vil næste års udgravning løfte sløret for katastrofen,« siger Brendan Foley, der er arkæolog og en af forskerne bag projektet, i pressemeddelelsen.

I 2019 foretog arkæologer også en stor udgravning af Gribshunden, hvor de fandt en masse interessante ting såsom knive, armbrøstpile og sølvmønter. Det har Videnskab.dk skrevet en artikel om, som du kan læse her.

I videoen kan du se, da arkæologer i 2015 dykkede ned til Gribshunden for at foretage de første undersøgelser af skibsvraget. (Video: Society for Combat Archaeology)

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.