Dansk forskers opdagelse kan måske frikende kvinde, der er dømt for at slå sine fire børn ihjel
kathleen folbigg morder seriemorder kvinde firebørn genetik

Australske Kathleen Folbigg blev i 2003 dømt for at have slået sine helt små børn ihjel mellem 1989-1999. (Modelfoto: Shutterstock)

Australske Kathleen Folbigg blev i 2003 dømt for at have slået sine helt små børn ihjel mellem 1989-1999. (Modelfoto: Shutterstock)

15 marts 2021

Måske var det en sjælden genfejl, der slog australske Kathleen Folbiggs fire børn ihjel. En forbrydelse, hun ellers selv har været fængslet for siden 2003.  

I en periode over 10 år kvalte hun angiveligt sønnerne Caleb og Patrick og døtrene Sarah og Laura, inden de nåede at blive mere end to år.

Folbiggs selv siger, hendes børn alle led vuggedøden.

I et åbent brev fremhæver 90 internationale gen- og hjerteforskere, der tæller to Nobelprismodtagere, ny, genetisk forskning, der peger på, at børnene alle døde af naturlige årsager.

Det skriver Berlingske Tidende. 

Blandt underskriverne findes en dansk forsker. For 10 år siden fandt Mette Nyegaard, der forsker i sjældne sygdommes genetik ved Aarhus Universitet, en farlig og sjælden genmutation kaldet calmodulin i medlemmerne i en svensk familie, der var døde unge af pludseligt hjertestop, skriver Berlingske.

I dag er genet registreret i 76 personer. Kathleen Folbigg er et af dem. To andre er hendes døtre, viser hælstikprøver taget umiddelbart efter fødslen.

Institutleder og professor Michael Toft Overgaard fra Aalborg Universitet har også underskrevet dokumentet. Han siger til Berlingske:

»Når man finder sådan en mutation i børn, der er døde af uforklarlige årsager, så vil man i dag klinisk og videnskabeligt tilskrive dødsårsagen denne mutation.«

Sønnerne bar ikke genet, men bar to andre mutationer, der kan udløse epileptiske anfald.

 
tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.