Dansk forsker finder »forbavsende sociale« edderkopper i Indonesien
15 februar 2019

Edderkopper er generelt kendte for, at være aggressive, fjendtlige og kannibalistiske overfor andre arter.

Men nu har en dansk forsker fundet noget så sjældent som to edderkoppearter, der lever i perfekt harmoni med hinanden, skriver phys.org.

LÆS OGSÅ: Hvordan laver edderkopper deres spind?

Edderkopperne, som er fundet i Indonesien, blev opdaget og observeret af danske Lena Grinsted, der forsker i edderkopper ved Royal Holloway ved University of London.

Hun har fundet to eddekopperarter, der er tæt beslægtede med arten Chikunia nigra, og som lever i større kolonier med hinanden. Det er første gang nogensinde, at kolonier med to så ens arter er blevet observeret.

»De finder det fordelagtigt at leve tæt sammen på tværs af arter og samtidig holde deres genetiske afstamninger opdelt. De fleste edderkopper er meget aggressive mod andre edderkopper, lever afsides andre og kunne aldrig drømme om at leve så tæt sammen,« fortæller Lena Grinsted i en pressemeddelelse fra universitetet.

Kolonierne er forbavsende harmoniske, og det er blevet observeret, at edderkopperne ikke alene fodrer sine egne unger, men også andres unger.

LÆS OGSÅ: Forskere har trænet edderkop i at hoppe på kommando

Lena Grinsted fortæller desuden, at edderkopperne potentielt kan bruges som et værn mod skadedyrsbekæmpelse for mennesker.

»De er ikke kun forbavsende tolerante overfor hinanden og deres slægtninge, de er også forbavsende tolerante overfor menneskelig aktivitet. Faktisk foretrækker de haver, områder med tungt landbrug og affaldsdepoter, hvor madaffald og husdyr tiltrækker en masse fluer og myg,« siger Lena Grinsted i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Zoological Journal of the Linnean Society.

LÆS OGSÅ: Derfor bør du ikke slå edderkopper i dit hjem ihjel

LÆS OGSÅ: Forskere finder ny kæmpeedderkop med mystisk horn på ryggen

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.