Dansk astrofysiker har opdaget Uranus' ledsager
En dansk astrofysiker har opdaget et lille objekt, der kredser rundt om Solen i samme bane som Uranus. Det er første gang, at sådan et objekt er fundet ved Uranus.

Her ses den nye Trojaner, der kredser om Solen i Uranus' Lagrangepunkt L4. Det nye objekt har fået navnet 2011 QF99. (Kilde: Science/Alexandersen et al. 2013)

Her ses den nye Trojaner, der kredser om Solen i Uranus' Lagrangepunkt L4. Det nye objekt har fået navnet 2011 QF99. (Kilde: Science/Alexandersen et al. 2013)

Vores solsystem består af Solen, otte planeter, der kredser omkring den, og deres måner, men der findes også et stort antal mindre objekter, der ligger i hele solsystemet. Disse objekter kaldes asteroider og kometer, og en stor del af disse findes i asteroidebælterne.

Nogle af disse asteroider kan blive fanget af planeterne, så de kredser omkring Solen på en bestemt måde. Nogle bliver fanget og kredser derefter om planeterne som måner, men der findes også en anden og lidt mere specielt måde, de kan kredse på.

Lagrangepunkter hjælper satellitter

Der findes en særlig type objekter ved navn Trojanerne, der styres af solsystemets største planet Jupiter. Jupiters tyngdekraft skaber sammen med Solens tyngdekraft fem punkter i rummet, hvor objekter kan ligge i ligevægt, disse kaldes Lagrangepunkter.

Jordens tyngdekraft, kombineret med Solens, laver også fem Lagrangepunkter, og disse punkter bruges til at have satellitter, der for eksempel skal observere Solen, liggende stabilt.

Det første objekt, der blev fundet i Jupiters Lagrange punkt, blev døbt Achilleus, og denne type objekter er herefter samlet blevet kaldt Trojanere. De andre ydre planeter kunne også have Trojanere, men det har ikke været muligt at observere nogen.

Trojanere kan ligge om andre ydre planeter

Det var lige indtil, at danske Mike Alexandersen og hans kollegaer fra Canada og Hawaii fandt et lille objekt på himlen, som de kaldte 2011 QF99.

Dette objekt, der var 60 kilometer i diameter, lå foran Uranus i det Lagrangepunkt kaldet L4. Simuleringer af dens bane viser dog, at den ikke er stabil, men vil forlade sin stabile bane og kredse frit omkring Solen.

Denne opdagelse viser derfor, at der også kan ligge Trojanere omkring de andre ydre planeter. Man troede, at Jupiters enorme tyngdekraft ville gøre det svært for objekter at blive liggende i disse baner, men det viser sig nu, at det altså er muligt.

Dette kan derfor være det første af mange lignende objekter, der findes i Lagrangepunkterne omkring de andre store planeter.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk