Dansk amatør finder 31,5 kilo tung sten i Grønland: Er det en sjælden meteorit?
Casper Nielsen er selv overbevist om, at han har fundet en meteorit. Men hvordan ved man egentlig, om det er en meteorit eller bare en sten?

I september fandt 36-årige Casper Nielsen, som i sin fritid leder efter meteoritter, en 31,5 kilogram tung sten i Grønland omkring 25 kilometer vest for Thule.

Nu skal videre undersøgelser bekræfte, om det er en jernmeteorit. Det skriver Horsens Folkeblad.

I Danmark estimerer man, at der falder cirka tre meteoritter ned om året, men siden 1800-tallet er der er kun blevet fundet en håndfuld meteoritter, som var faldet ned kort inden fundet.

For forskerne er det oftest ikke svært at afgøre, om det er en meteorit eller bare en sten. Men for det blotte amatør-øje er det ikke nemt.

Vi har derfor spurgt to førende forskere, hvilke metoder de bruger, når de får indleveret en sten, som måske stammer fra en meteor.

Vi har også bedt dem om at give deres umiddelbare bud på, om Casper Nielsens sten er en meteorit.

Hvad er en meteorit?

En meteorit er en sten eller metalklump fra rummet, som ikke fordamper på turen gennem atmosfæren, og som lander på Jorden. 

 Kilde: Niels Bohr Institutet

Smeltet sten ude foran hoveddøren

For det første skelnes der mellem et fund og et fald.

»Står du op en morgen og finder en sten med en smeltet overflade udenfor hoveddøren, og vi ved, at der er set et stærkt lysglimt over himlen, så er det måske en meteorit, der lige er faldet ned. Størstedelen af de meteoritter, som vi får ind, er næsten lige faldet ned,« siger Henning Haack, som er forsker på Maine Mineral & Gem museum, der har en af verdens største samlinger af meteoritter.

Når en meteorit falder ned gennem atmosfæren, smelter den næsten helt, hvilket resulterer i en tynd, mørk smelteskorpe rundt om stenen.

Men smelteskorpen forsvinder, hvis den har ligget længe. Så ligner den umiddelbart andre sten. Derfor er fund af meteoritter sjældne.

Som ekspert får man mange henvendelser om sten, som, folk tror, er meteoritter. Martin Bizzarro, professor og kurator af meteoritsamlingerne ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet er en af dem, som folk kontakter.

»Jeg får 1.000 henvendelser hvert år fra folk, som tror, at de har fundet en meteorit. Men i 99 procent af tilfældene kan man afvise det fra begyndelsen med et billede og lidt detaljer om stenen og findested,« siger Martin Bizzarro.

LÆS OGSÅ: Meteorit styrtede ned i hus på Bornholm

Forskernes egne metoder

For at fastslå, om en sten er et meteorit, foretages der en række undersøgelser.

For det første vil forskerne kigge på den kemiske sammensætning i meteoritten for at bekræfte, at den ikke stammer fra jorden.

I begyndelsen af Solsystemet var der nogle oprindelige grundstoffer, som var til stede, men hver enkelt planet fik ikke den samme sammensætning.

»Hvis man bager boller med chia-frø i, så har alle boller et forskelligt antal chia-frø i. Det er det samme som med den kemiske sammensætning i planeterne, fordi de ikke har den samme blanding af oprindelige grundstoffer,« siger Martin Bizzarro.

På den måde tester forskerne efter forskellige sammensætninger i meteoritten for at slå fast, at den kommer fra rummet.

LÆS OGSÅ: Hvordan kan jeg vide, om jeg har fundet en meteorit?

Casper Nielsen meteorit sten

Når man ser på det stenede område nær Thule, hvor Casper Nielsen fandt den mulige meteorit, forstår man, at hans mission har været som at lede efter en nål i en høstak. (Foto: Jonas Jensen)

Hvordan undersøger man Casper Nielsens sten?

Den sten, som Casper Nielsen har fundet i Grønland, tror man, er en jernmeteorit.

De er kendetegnede ved, at de er dobbelt så tunge som almindelige sten, og så er de magnetiske. Det skyldes, at jernmeteoritter kommer fra knuste asteorider, der, ligesom Jorden, havde en metalkerne i midten. 

»Hvis der er tale om en jernmeteorit, så vil vi blandt andet måle dens indhold af grundstofferne gallium og germanium, fordi de har et lavt smelte- og fordampningspunkt. Så de varierer voldsomt, afhængigt af hvor meteoritten stammer fra,« påpeger Henning Haack. 

Sammen med en måling af nikkel, guld og iridium-indholdet vil man kunne afgøre, om den kommer fra samme asteoridekerne som nogen af de andre jernmeteoritter, der er fundet her på Jorden. 

Stenen kan testes med syre, røntgen eller ved at skære

Men for at bekræfte, at det er en meteorit og ikke bare menneskeskabt jernaffald, så er der en række undersøgelser, som kan foretages.

Blandt andet kan man foretage en nikkel-test.

»På Jorden befinder alt nikkel sig i kernen. Det betyder, at hvis du tager metal, som kommer fra skorpen, så vil det mangle nikkel. Men en jernmeteorit stammer fra kernen af en asteroide og indeholder derfor større mængder nikkel,« siger professor Martin Bizzarro.

En nikkeltest kan ske, ved at man tager et stykke af meteoritten og opløser jernet med syre, mens man har et såkaldt masse-spektometer, hvormed man måler jern- og nikkelforholdet. Undersøgelsen tager ikke mere end et par timer.

Man kan også måle nikkel-indholdet med et håndholdt røntgen-instrument. 

En anden måde at teste på er ved skære en skive af meteoritten.

»Hvis man ser en Widmanstätten-struktur, som er et mønster formet af krystaller, der er helt unikt og vil tage flere millioner år at genskabe, så ved man, at det er en jernmeteorit. Og man kan se, hvad det er for en type,« siger Henning Haack.

LÆS OGSÅ: Mand troede, han havde fundet en giga guldklump: Viste sig at være sjælden meteorit

Hvad med Casper Nielsens sten? 

Thule Grønland

Casper Nielsen fandt stenen 25 kilometer fra Thule i det nordvestlige Grønland.

Når Casper Nielsens sten indleveres til undersøgelse ved Nationalmuseet 9. december, er begge forskere spændte på at se resultatet af undersøgelserne. 

Martin Bizzarro, der kun har set billeder af stenen, udtaler:

»Jeg synes, at den ligner en meteorit, men jeg har desværre før set sten, som lignede, og som ikke var en meteorit alligevel.«

Grunden til, at netop denne sten måske er noget særligt, er først og fremmest, at Casper Nielsen har fundet stenen tæt på det sted, hvor den berømte, 31 ton tunge jernmeteorit Cape York faldt ned i Baffinbugten i Nordvestgrønland for flere tusinde år siden.  

»Det, der gør denne sten interessant, er, at stenen er fundet tæt ved Thule, hvor der er fundet meteoritrester fra Cape York før. Udover det er den meget metallisk og magnetisk. Samtidig ligner den ikke noget, som er menneskabt. Derfor er der en god sandsynlighed for, at det er en jernmeteorit,« udtaler Henning Haack. 

Hvis Casper Nielsens 31,5 kilogram tunge sten viser sig at være en meteorit, skal den anerkendes af et internationalt panel af meteoritforskere og beskrives nøje. Den skal også have et navn, så forskere fra hele verden kan genkende den og bruge den i videre forskning.

Men selve stenen skal tilbage til Grønland og udstilles.

LÆS OGSÅ: Meteorit er landet i Danmark: Få mere viden

LÆS OGSÅ: Meteorit slår hul i rumstationen: Derfor sker det så sjældent

LÆS OGSÅ: Dansk scoop: Meteorit-målinger sladrer om solsystemets begyndelse

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: