Danmarks Grundforskningsfond og Videnskab.dk indgår nyt samarbejde
Glæd dig til flere velfortalte historier fra den del af forskningsverdenen, der giver os både brede erkendelser og konkrete opdagelser såsom laserteknologi.
The Atlas Silicon Tracker

Laserteknologien er bare én af grundforskningens succeser. Instrumentet her, The Atlas Silicon Tracker, fodrer grundforskere med viden om partikelfysikken, som hjælper os med at forstå verdens mindste byggesten. (Foto: Peter Hansen)

Laserteknologien er bare én af grundforskningens succeser. Instrumentet her, The Atlas Silicon Tracker, fodrer grundforskere med viden om partikelfysikken, som hjælper os med at forstå verdens mindste byggesten. (Foto: Peter Hansen)

Opdagelsen af laseren skabte en teknologi, der i dag bliver brugt vidt og bredt – fra kirurgi til supermarkeders skannere.

Eksemplet er sprunget ud af grundforskningen, som i sin kerne hjælper menneskeheden til at forstå verden.

Viden om grundforskning er vigtig at formidle, og derfor har Videnskab.dk og Danmarks Grundforskningsfond indgået et nyt samarbejde i hele 2023. Samarbejdet går ud på at klæde forskere på til at blive endnu bedre til at fortælle de gode historier fra deres verden.

Det vil foregå via workshops og ved at forskerne får hjælp til at udgive egne populært formidlede artikler på Videnskab.dk.

Direktør for Danmarks Grundforskningsfond, Søren-Peter Olesen, ser frem til samarbejdet:

 »I Danmarks Grundforskningsfond har vi et stort fokus på formidlingen af alle de gode forskningshistorier, der gemmer sig i vores centre. Med de to workshops vil vi understøtte centrenes egne bestræbelser på at få historierne ud til den brede befolkning, og vi har stor tillid til, at Videnskab.dk kan give forskerne de bedste forudsætninger for at lykkes med det.«

Artikler direkte fra forskerne

Artikelbidrag fra forskerne publiceres på Videnskab.dk, som modtager 1,5 million besøg af nysgerrige brugere hver måned, og historierne distribueres herfra gennem nyhedsbreve og sociale platforme.

I 2022 har fonden besluttet at støtte etableringen af 11 nye grundforskningscentre. Her vil være mange spændende projekter, der fortjener at blive delt med den brede offentlighed.

Chefredaktør for Videnskab.dk, Vibeke Hjortlund, er glad for, at Danmarks Grundforskningsfond prioriterer at understøtte forskernes bestræbelser på at formidle:

»Grundforskning er tungt stof, det er svært at formidle. Ambitionen med samarbejdet er at give forskerne en journalistisk værktøjskasse og et trygt rum, hvor de kan øve sig i at bruge den.

De formidlingsgreb, de lærer, herunder at finde den gode historie i deres forskning, kan de bruge i mange sammenhænge fremover. Både når de skal formidle populært til den brede befolkning og skrive en skarpvinklet ansøgning til en fond.«

Forskernes anstrengelser vil helt konkret munde ud i artikelbidrag med egen byline, som føder ind i forpligtigelsen til at formidle deres forskning og synliggør deres forskningsfelt for et bredt publikum.   

Læs mere om at samarbejde med Videnskab.dk's redaktion for forskere, Forskerzonen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk