Cocktail af hormonforstyrrende stoffer forværrer hinandens effekt i sædceller
Det er første gang, forskere har opdaget en synergieffekt i hormonforstyrrende stoffer i menneskers sædceller. »Det er alarmerende,« siger forsker bag studiet.
Cocktaileffekt hormonforstyrrende stoffer

Hormonforstyrrende stoffer ser ud til at være særligt skadelige, når forskellige stoffer blandes sammen. (Illustration: Videnskab.dk redaktionen)

Hormonforstyrrende stoffer ser ud til at være særligt skadelige, når forskellige stoffer blandes sammen. (Illustration: Videnskab.dk redaktionen)

Vi ved alle sammen at 1+1 giver 2. Men når man lægger skadevirkningerne af to hormonforstyrrende stoffer sammen, kan 1+1 pludselig give 3, 4 eller 5.

Når man mixer en cocktail af flere forskellige hormonforstyrrende stoffer, kan den samlede skadelige effekt blive større end summen af effekterne af de enkelte stoffer, viser et nyt studie. Dette fænomen kaldes en synergetisk effekt, og det er første gang, forskere finder det i sædceller.

»Det er alarmerende, at man lige pludselig kan have situationer, hvor man får en meget kraftigere virkning af de hormonforstyrrende stoffer, når de blandes sammen,« siger Anders Rehfeld, ph.d. og læge ved Afdelingen for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, der er en af forskerne bag det nye studie

»Man bør tage højde for denne synergieffekt, når man fastsætter grænseværdier for kemikalier,« fortsætter han.

Det nye studie er lavet af danske og tyske forskere fra Rigshospitalet og Centre for Reproductive Medicine and Andrology i Münster og er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift Human Reproduction.

Hvad er hormonforstyrrende stoffer overhovedet?
  • Hormonforstyrrende stoffer er overalt omkring os.
  • De kommer blandt andet fra kemikalier, der puttes i forbrugerprodukter som deodoranter, maling, makeup, solcreme, elektronik, tøj og mademballage.
  • De menes at gå ind og forstyrre, hvordan menneskers hormonsystem fungerer.
  • Derfor mener flere forskere, at hormonforstyrrende stoffer har omfattende skadelige effekter på menneskers evne til at forplante sig.
  • Hormonforstyrrende stoffer er desuden blevet koblet til blandt andet testikelkræft, misdannelser af kønsorganerne hos drengebørn, for tidlig pubertet hos piger og lavt testosteronniveau hos mænd.

Kilde: Anders Rehfeld

Testede hormonforstyrrende stoffer på sædceller

Forskerne fandt syngergieffekten ved at teste, hvordan menneskers sædceller reagerer på to forskellige hormonforstyrrende stoffer samtidig.  

Sædcellerne blev puttet i et reagensglas, hvorefter de to hormonforstyrrende stoffer blev tilført.

Forskerne valgte at teste de hormonforstyrrende stoffer på lige præcis sædceller, fordi hormonforstyrrende stoffer generelt mistænkes for at svække mænds sædkvalitet. 

»Der er mange, der har svært ved at få børn. Ufrivillig barnløshed rammer i dag 10 til 20 procent af alle par i Danmark, så derfor ville vi undersøge, om de kemikalier, vi omgiver os med i hverdagen, er en del af forklaringen på den lave fertilitet,« fortæller Anders Rehfeld.

Resultatet var, at de to stoffer forstærkede hinandens skadelige effekt, så hvis det ene havde en effekt på 1, og det andet også havde en effekt på 1, blev deres samlede effekt ikke 2, men 3 eller 4.

Det ene stof, som forskerne brugte, hedder benzylidene camphor sulfonic acid (BCSA) og forekommer i solcremer, mens det andet primært bruges som vækstfremmer til kødkvæg i USA og hedder alpha-Zearalenol.

Forskerne valgte lige præcis disse to hormonforstyrrende stoffer, fordi deres tidligere forsøg viser, at netop de to stoffer kan påvirke sædcellers funktion negativt. Det gamle forsøg viste, at hormonforstyrrende stoffer kan forringe sædcellers evne til at finde frem til ægceller. 

Laboratorietest

Forskerne brugte friske sædceller til forsøget og lagde dem ned i nogle væsker, der er meget lig sædcellernes naturlige opbevaring. (Foto: Shutterstock)

Hormonforstyrrende stoffer forvirrer sædceller

Resultatet af deres tidligere forsøg gjorde forskerne bekymrede for, om de hormonforstyrrende kemikalier kan hæmme sædcellernes evne til at nå frem til ægget, som skal befrugtes.

»Sædceller er udstyret med en form for GPS fra naturens side. Når ægcellen frigiver store mængder af et kvindeligt kønshormon, kan sædcellen spore hormonet ligesom et varmesøgende missil, der søger varme, og på den måde finde frem til ægcellen,« siger Anders Rehfeld, og fortsætter:

»Men vi opdagede, at de hormonforstyrrende stoffer forvirrer sædcellernes GPS ved at efterligne det kvindelige kønshormon,« uddyber han.

»Det betyder, at sædcellerne er ude af stand til at skelne mellem det kvindelige kønshormon og kemikalierne. Kemikalierne er overalt i de kvindelige kønsveje, og ikke kun omkring ægcellen, så derfor frygter vi, at de kan lede sædcellerne på afveje, så de aldrig finder frem til ægcellen.«

Det nye studie viser, at de to hormonforstyrrende stoffer BCSA og alpha-Zearalenol tilsammen kan give en større skadelig effekt end summen af deres individuelle effekter, når de bliver blandet sammen. 

Forsøget gengiver ikke virkeligheden én til én

Selvom det nye studie påviser en tydelig synergieffekt, når man udsætter sædceller for de to hormonforstyrrende kemikalier, er det ikke en én til én gengivelse af, hvordan mænds sædceller påvirkes af en cocktail af hormonforstyrrende stoffer.

Forsøget er et såkaldt in vitro forsøg, hvilket betyder, at man ikke har lavet forsøget, mens sædcellerne er inde i kroppen, men derimod i et reagensglas.

Dårlig Fertilitet

Man tester ikke hormonforstyrrende stoffer på sædcellerne, der stadig er inde i kroppen på mænd, fordi det ville være uetisk at udsætte mennesker for potentielt farlige kemikalier. (Foto: Shutterstock)

En kunstig situation

»Der sker en masse ting inde i kroppen, som man ikke kan tage højde for, når man arbejder med in vitro-forsøg,« forklarer seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet Sofie Christiansen, der har vurderet det nye studie som uafhængig forsker for Videnskab.dk. Hun fortsætter:

»Hvis vi forestiller os, at en mand spiser et æble, der er sprøjtet med flere pesticider, nedbryder kroppen dem, inden de når sædcellerne. I det nye forsøg har forskerne tilsat nogle hormonforstyrrende stoffer direkte til sædvæsken, så på den måde er det en kunstig situation.«

Forskerne bag studiet påpeger det også selv i den videnskabelige artikel:

»Vi tager højde for, at andre stoffer i kroppen kan formindske eller forstærke den synergieffekt, vi måler, fordi det er et laboratorieforsøg,« siger Anders Rehfeld.

Ifølge Sofie Christiansen ændrer forbeholdet dog ikke på, at studiets fund af synergieffekten i sædceller stadig holder stik.

Hvad er synergieffekten?
  • Når man snakker om synergieffekt i hormonforstyrrende stoffer, betyder det, at effekten af to eller flere hormonforstyrrende i kombination bliver større end summen af de enkelte hormonforstyrrende stoffer hver for sig. 

Kilde: Anders Rehfeld.

Kan de hormonforstyrrende stoffer undgås?

Når synergieffekten lader til at øge de hormonforstyrrende stoffers skadelige virkninger, hvorfor så ikke bare undgå hormonforstyrrende stoffer, kan man måske spørge sig selv. Så enkelt er det desværre bare ikke.

»Man kan godt undgå nogle af kemikalierne ved at spise økologisk og købe svanemærkede produkter, men desværre ikke dem alle,« siger Sofie Christiansen.

Siden 1950 er der blevet dannet mere end 140.000 nye kemikalier, hvoraf cirka 5.000 er allestedsnærværende i menneskers miljø, anslås det i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.

Kemikalierne kan være i alt fra pizzabakker til bodylotion, og ifølge Forbrugerrådet Tænk kan man oftest ikke læse på produkterne, hvad der er i. Det gør det svært at styre uden om de skadelige stoffer.

»Mennesker er generelt udsat for en kemisk cocktail, men hvert enkelt kemikalie i så lav en mængde, at de kan give en ret lille skadevirkning hver for sig,« fortæller Sofie Christiansen. 

»Det er dog veldokumenteret, at de kemiske stoffers skadelige effekt bliver meget større, når de kombineres. Det har jeg blandt andet selv kunne dokumentere i rotteforsøg på DTU,« understreger hun.

Kemi i produkter

I en anden historie på Videnskab.dk, kan du læse, at hormonforstyrrende stoffer både kommer fra naturlige hormoner i dyr, naturlige kemikalier fra for eksempel svampe, syntetiske hormoner som p-piller og fra syntetiske kemikalier fra landbruget. (Foto: Shutterstock)

Grænseværdierne til diskussion

Forskerne bag det nye studie mener, at deres resultater berettiger en diskussion af, om der bør tages højde for synergieffekten, når der fastsættes grænseværdier for indholdet af farlige kemikalier i forskellige produkter.

»Selv hvis man undgår at bruge kosmetik og spiser økologisk, kan man stadig ikke undgå kemikalier, så der skal lovgivning, der tager højde for skadevirkningen, ind over, når man kombinerer forskellige kemikalier,« mener Anders Rehfeld.

»Hvis man for eksempel ejer et firma, der sælger shampoo og gerne vil putte et nyt kemikalie i, kan man ikke nøjes med at tænke over, hvordan lige netop det kemikalie påvirker sædceller,« siger han, og fortsætter:

»Du bliver nødt til både at tage højde for de tusindvis af andre kemikalier, vi mennesker udsættes for, og den samlede virkning af de forskellige kemikalier i kombination.«

Tag højde for kemisk cocktail i risikovurderinger

Sofie Christiansen fra DTU mener, at EU bør tage højde for denne cocktail af hormonforstyrrende stoffer allerede i processen, inden grænseværdierne bliver fastlagt.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og EU laver altid en risikovurdering, før de fastlægger grænseværdier, og det er her, Sofie Christiansen mener, at man skal sætte ind:

»Det er alt for kompliceret at gennemskue effekten af forskellige kemikaliers negative påvirkning som almindelig borger, så derfor er det en god ide, at man tager højde for det, når der skal laves risikovurderingen i EU,« siger hun og uddyber:

»Lige nu er der et tiltag i gang, hvor man i EU forsøger at gruppere stofferne så man tager højde for synergieffekten, men med de metoder kan risikoen for skadevirkninger, når stoffer kombineres, være undervurderet. Når EU for eksempel undersøger effekter af pesticider i fødevarer, ser de bort fra alle andre industrikemikalier og miljøforurenende stoffer, der også kan være i mad.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk