Chimpanser genkender hinanden på røven og kønsdelene
Kilde: 
06 december 2016

For sociale pattedyr som aber og mennesker er det vigtigt at kunne genkende hinanden hurtigt. Mennesker gør det på ansigter, og aber gør det på… numser og kønsdele.

Ny forskning viser, at chimpanser genkender hinandens bagdele præcis lige så effektivt, som vi genkender ansigter. Det skriver phys.org.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Ligesom vi mennesker ud fra ansigter afkoder oplysninger om andre menneskers identitet, sundhed, og hvor attraktive de er, gør chimpanser det samme ud fra andre chimpansers nedre regioner.

Når hun-chimpanser er i den frugtbare periode på måneden, bliver områderne omkring anus og vagina udvidet og får en mørk, pink farve. For chimpanser er disse områder på kroppen derfor utroligt vigtige, når de skal genkende hinanden ud fra et enkelt øjekast.

For at forstå studiets resultater bedre, skal vi have fat i et psykologisk begreb kaldet 'face inversion effect'.

Begrebet henviser til, at ansigter er det eneste objekt, der genkendes meget hurtigere af mennesker, når det vender rigtigt. Vender et ansigt på hovedet, genkender mennesket det langsommere.

Når et objekt som eksempelvis et hus vendes på hovedet, genkendes det derimod i præcis samme tempo, som hvis det ikke vendte på hovedet.

Forskerne opdagede, at det her begreb også gjorde sig gældende for chimpanser, når det kom til bagdele.

LÆS OGSÅ: Chimpanser kan lære hinandens dialekter

Både mennesker og chimpanser blev sat til at kigge på billeder af ansigter og bagdele, når de vendte rigtigt, og når de vendte på hovedet. Chimpanserne indikerede ved at trykke på en touchscreen, at de genkendte bagdelen hurtigere, når den vendte rigtigt.

»Dette er en god indikation på, at denne kategori prioriteres højere end andre kategorier af objekter,« siger lektor i neuropsykolologi på Universiteit Leiden i Holland Mariska Kret til phys.org.

De menneskelige deltagere i undersøgelsen genkendte bagdelene lige hurtigt, uanset om de vendte rigtigt eller på hovedet.

»Vi ser ansigter så ofte, og de vender stort set altid rigtigt, så vores hjerner har skabt en genvej, således at denne kategori af billeder genkendes mere effektivt og hurtigere, men det virker kun, hvis de vender rigtigt,« siger Mariska Kret til phys.org.

Blandt os mennesker kan det være en fordel, at vi skjuler, hvornår kvinder er i deres fertile periode. Det betyder nemlig, at kvinderne kan være attraktive for mænd - og dermed danne tætte bånd - på alle tidspunkter, forklarer Mariska Kret.

LÆS OGSÅ: Chimpanser drikker sig fulde i palmevin

LÆS OGSÅ: Chimpanser sørger over døde slægtninge

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.