Chimpanse-forsker: Alfahanner er bløde og empatiske væsner
Og det samme gælder for alfahunner, fortæller forsker, der har været med til at popularisere alfa-begrebet.

Du skal revurdere din opfattelse af alfahannen, fortæller chimpanseforsker. (Video: TED Talk)

Du skal revurdere din opfattelse af alfahannen, fortæller chimpanseforsker. (Video: TED Talk)

Hvis dit billede af en alfahan er en brutal bølle af en leder, der intimiderer de andre hanner i gruppen med frygt, så kan du godt tro om igen.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Det fortæller Frans de Waal, primatolog, biolog og professor ved Emory University i Atlanta, USA.

Frans de Waal var en af dem, der var med til at popularisere alfahan-begrebet gennem sine mangeårige studier af chimpanser.

»Hvis man læser om alfahanner i dag, så støder man tit på de her business-bøger, der fortæller én, hvordan man bliver en alfahan, og det, de mener, er, hvordan man tæver andre og lader dem vide, at du er bossen,« fortæller Frans de Waal og tilføjer:

»En alfahan er sådan set en bølle i deres forstand.« 

Alfahanner har meget mere empati end andre

Men sådan fungerer det ikke, når man ser på de sociale dynamikker i en gruppe af chimpanser, fortæller den hollandske forsker og primatolog.

Alfahanner viser nemlig, ifølge Frans de Waals undersøgelser, generelt op til over dobbelt så meget empati, og ofte mere, end de andre hanner i en gruppe.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Han tilføjer også, at det samme kan være gældende for menneskelige såkaldte alfahanner eller magtpersoner, ligesom at alfahanner blandt dyr kan være bøller, men at dette billede ofte forsvinder i en forkvaklet version af en tyranniserende alfahan.

Se hele TED Talken og lær at blive en ordentlig alfa-gentle-han.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk