Bzz! Fluer af hunkøn er værst for din drink
Kilde: 
17 november 2017

Er der en flue i din drink?

Så betyder det faktisk noget, hvilket køn fluen har, skriver newscientist.com.

Er fluen af hankøn, så kan du trygt drikke videre, men er fluen af hunkøn, så er din drink sandsynligvis ødelagt.

Det er konklusion bag et nyt forsøg foretaget af to svenske forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet i Uppsala.

De to forskere Peter Witzgall og Paul Becher, henholdsvis professor og lektor i kemisk økologi ved Landbrugsuniversitet, havde undret sig over en fortælling, som de havde hørt blandt vinkendere; at en flue i et glas vin kunne ændre smagen fuldstændigt.

De havde dog en ide om, hvad det kunne skyldes.

Hunfluer producerer nemlig kemiske signalstoffer kaldet feromoner til at tiltrække hanfluer, og det kunne måske være det, der spillede ind. 

For at undersøge det inviterede de otte anerkendte vinkendere til at smage på forskelligt vin- og vand, der havde haft besøg af en hunflue, en hanflue eller ingen flue overhovedet.

Her var det enstemmigt blandt vinkenderne, at glassene, der havde haft en hunflue og dermed feromoner i det, havde en meget mere intens smag og lugt.

Forskerne testede yderligere, i hvilken grad fermoner påvirkede vinen, og her viste det sig, at bare et nanogram feromoner var nok til at gøre vinen »udrikkelig« for vinkenderne.

Det er på trods af, at vi mennesker kun kan lugte, men ikke smage feromoner - men som bekendt er smags- og duftesansen så godt som uadskillelige.

»Det er interessant, at både fluer og mennesker er særligt sarte over for det samme stof,« fortæller Paul Becher til newscientist.com om forsøget.

New Scientist har lavet en lille video, der fortæller om forsøget. (Video: New Scientist)

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.