Brun pose mod hvepse: Forskere køber ikke viralt hvepse-trick
Et billede af en brun pose som hvepseskræmmer deles i vildskab på sociale medier, men virker det? Vi har spurgt insektforskerne til råds.
Virker brun pose mod hvepse

Virker det afskrækkende på hvepse at hænge en brun pose op? Muligvis. Forskerne kan i hvert fald ikke afvise det helt. (Foto: Videnskab.dk)

Virker det afskrækkende på hvepse at hænge en brun pose op? Muligvis. Forskerne kan i hvert fald ikke afvise det helt. (Foto: Videnskab.dk)

Det er en varm sommerdag, og alt ånder fred og ro. Det er tilmed frokosttid, og derfor har du naturligvis sat dig ud på terrassen for at nyde en lille sildemad.

Ud af øjenkrogen ser du den. Den sort-gule fare har fået færten af dit måltid. Den sætter sig fluks på din hånd, du skriger, og i vild panik vælter du sildeglasset. Fedtet sildelage sprøjter til alle sider, og med ét er dagen ødelagt.

Hvis blot der var et trick til at holde hvepsene væk. Og det er der måske. Hvis du har været på Facebook for nylig, har du måske allerede set det.

Facebook-brugeren Oluf Jørgensen har nemlig lagt et billede op af en brun papirspose, som ifølge ham selv skulle få hvepsene til at forsvinde. Posen, der kan minde om et hvepsebo, får angiveligt hvepsene til at tro, at der allerede bor andre hvepse, hvilket får dem til at flyve videre. Det skriver Ekstra-Bladet.

I skrivende stund er opslaget blevet delt intet mindre end 17.000 gange.

Men virker posen egentlig? Vi har spurgt tre insektforskere og en naturvejleder.

Forskere: Usandsynligt, men ikke umuligt

Ingen af forskerne, vi har talt med, er overbeviste om, at pose-tricket virker, men de tør heller ikke afvise det blankt.

»Jeg tror ikke rigtig på det, men at sige absolut nej er den hurtigste måde at blive til grin på,« er den umiddelbare reaktion fra Axel Michelsen, der er professor emeritus i biologi og blandt andet har forsket i honningbier og andre insekters sanser ved Syddansk Universitet.

Gedehams = hveps

Gedehamse kaldes ofte for hvepse, men gedehamsen er et mere konkret navn. Hveps dækker nemlig over mange forskellige insekter.

En anden forsker er også skeptisk, men har givet efter for nysgerrigheden.

»Jeg har faktisk prøvet at hænge en pose op, efter du skrev til mig. Jeg skal ikke kunne sige, om der kom færre hvepse, men der kom hvepse. Det var måske fordi posen ikke var brun, men var fra LIDL,« griner Mogens Gissel Nielsen, der er insektforsker og lektor emeritus ved Institut for Bioscience - Zoofysiologi på Aarhus Universitet.

»Jeg har dog svært ved at se, det skulle virke, for hvepse er mest bange for bevægelser« tilføjer han.

Og de to er ikke alene med deres tvivl.

»Jeg kan godt se, at der er flere, der skriver om det på nettet, men jeg kan ikke finde noget om det i forskningen. Det ville da være vidunderligt, hvis det virkede, men jeg tror ikke helt på det,« siger Thomas Pape, der er lektor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum.

Naturvejleder og biolog ved Naturstyrelsen Jes Aagaard er ikke helt afvisende, men heller ikke helt sikker.

»Det kan muligvis virke, men det er ikke noget, jeg har set evidens på. Hvepse reagerer jo også i høj grad på dufte, så det er ikke sikkert, at de lader sig snyde alene ved synet af posen,« siger han. Det med duftene vender vi tilbage til.

Sådan lever gedehamsen

Gedehamse er i Danmark et-årige og går til grunde hvert efterår. Det er kun nogle befrugtede dronninger fra hvert bo, der overvintrer.

Gedehamsesamfundet består af dronninger, hanner og arbejdere. Arbejderne er hunner, der ikke kan få afkom.

Hos dronningen og arbejderne ender bagkroppen i en brod som hænger sammen med en giftkirtel. Brodden benyttes som våben.

Kilde: Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr - Skadedyrlaboratoriet, Aarhus Universitet

Kan hvepse kende forskel på en brun pose og et hvepsebo?

Hvis posen skal skræmme hvepsene væk, er de først og fremmest nødt til at kunne se den. Og det kan hvepsene sagtens ifølge forskerne.

»Hvepse har et udmærket syn. Bier og hvepse har en masse små enkeltøjne, der sidder side om side og giver dem et stort synsfelt. Det skulle normalt ikke være noget problem for dem (at se posen red.), men jeg tvivler på, at de ville reagere på den,« siger Axel Michelsen, der er professor emeritus i biologi fra Syddansk Universitet.

»En gedehams (den mest almindelige hveps i Danmark red.) vil sagtens kunne se, at der er en genstand af den form, som posen har,« tilføjer Thomas Pape, der er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Ifølge Mogens Gissel Nielsen skal posen dog være meget tæt på, før den kan have en afskrækkende effekt på hvepsen.

»De fleste sociale insekter skal jages væk. De flytter sig ikke, bare fordi de kan se et andet hvepsebo oppe under loftet,« siger han.

Posen mangler duften af hveps

Men selv hvis posen ligner et hvepsebo, er det højst sandsynligt ikke nok til at narre hvepsen, fortæller forskerne. Hvepse navigerer nemlig også efter dufte, som naturvejleder og biolog Jes Aagaard var inde på.

»Posen mangler duftstofferne,« påpeger han. »Jeg er meget i tvivl om, at den vil blive taget for gode varer uden dufte, men det er ren lommeteori,« siger Jes Aagaard.

Han bakkes op af hvepseforskeren.

»Normalt går de efter duften. Hvis de mente, at det var et hvepsebo fra egen art, så ville de i første omgang holde sig respektfuldt på afstand. Både bier og hvepse har vagter ved indgangen, og hvis nogen vover sig inden for og ikke dufter rigtigt, så bliver de angrebet.« siger Axel Michelsen.

Ifølge Mogens Gissel Nielsen kan hvepse dog godt finde på at finde mad i nærheden af et andet hvepsebo.

»De har ikke en ligeså god lugtesans som myren, der har en eminent lugtesans, men de kan godt dufte ting på flere meters afstand. Men hvis ikke hvepsene i det andet bo er sure, så kan de altså godt finde på at samle mad i nærheden alligevel,« siger han.

Ifølge naturvejleder og biolog Jes Aagaard er der flere hvepse i år på grund af den tidlige og varme sommer, samt den tørre vinter. (Foto: Shutterstock)

Naturvejleder: Varm sommer giver mange hvepse

Efterspørgslen efter hvepseskræmmere er tilsyneladende høj, hvis man skal dømme ud fra opslaget med den brune pose. Og det kan skyldes, at der er ekstra mange hvepse denne sommer, vurderer Jes Aagaard.

Sommeren har nemlig stået på længe i år, og temperaturerne har været høje. Det kommer især hvepsene til gode, fortæller han.

»Allerede i begyndelsen af maj måned fik vi et omslag til sommervejr, som har varet ved lige siden. Det har sikret hvepsene en tidlig fødevaretilgængelighed, og den høje temperatur har også bidraget til, at insekterne udvikler sig hurtigere,« siger han.

»Forinden hjalp en lang og tør vinter uden for mange udsving i temperaturen også hvepsedronningerne med at overleve,« siger Jes Aagaard.

Og ikke nok med at der er mange hvepse, så er vi også nået til det tidspunkt, hvor hvepsene bliver rigtig irriterende. Det siger Mogens Gissel Nielsen.

»Hvepsene er ved at være færdige med deres udviklingsproces, så mange af dem har ikke længere noget at lave. Og så kan de jo finde på at drille mennesker,« siger han.

Han fortæller også, at hvepsene kan være her helt indtil oktober, men at de fleste vil begynde at forsvinde i september.

Hvepsebo kan huse flere tusind hvepse

I april måned begynder hver dronning at bygge sit eget bo, som på det tidspunkt er på størrelse med en valnød.

Her lægger det første kuld larver, der bliver til arbejdere, som bygger boet større.

Boet vokser sommeren igennem og i midten af august kan det blive større end en fodbold og huse flere tusind hvepse.

Hen på efteråret stopper arbejdet med boet og arbejder driver frit omkring indtil de dør af frost.

Kilde: Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr - Skadedyrlaboratoriet, Aarhus Universitet

Forskernes egne hvepse-tricks

Hvis du imidlertid ikke kan vente, men eksperimenterer med brune poser og andre husråd til at slippe af med hvepsene, så har forskerne også selv et par fif til, hvad du kan gøre.

»Hvepse kan godt blive aggressive, hvis du slår ud efter dem. I stedet vil jeg anbefale, at du har en vandforstøver ved bordet. De bliver ikke sure, hvis du sprøjter vand på dem, og faktisk vil de tro, at det regner, og måske flyve hjem,« fortæller Thomas Pape, insektforsker og lektor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Mogens Gissel Nielsen, lektor emeritus ved Aarhus Universitet, har selv hængt en ‘hvepsefælde’ op derhjemme.

»Den består af en flaske med flere huller i, hvor der er en sjat rødvin, eddike, sukker og lidt opvaskemiddel i bunden. Den sure duft minder hvepsene om rådden frugt, og når de så kommer ned i væsken med opvaskemiddel, så drukner de,« forklarer han stolt.

Han fortæller også, at søde dufte generelt tiltrækker hvepse, så hvis du sidder ude og spiser er det en god idé at sætte låg på syltetøjet og minimere lugten fra andre lokkende madvarer.

Derudover kan det også være en god idé at gennemsøge hjemmet i starten af sommeren. Her er der nemlig kun en dronning i hvepseboet, og så kan du roligt bære hvepseboet ud uden at blive stukket,fortæller Thomas Pape.

Så ved du det til næste sommer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk