'Brændende' himmel over Danmark er på international liste over bedste nordlys-fotos
Se fascinerende nordlys-billeder og kom med bag kameraet, når en nordlys-fotograf gør klar til fotografering af naturens festfyrværkeri.
Nordlys i røde og grønne farver billedet er taget i Danmark over Limfjorden

Et vildt selvportræt: I oktober 2022 var der nordlys over Danmark, og det lykkedes dansk-lettiske Ruslan Merzlyakov at fotografere både himmel og sig selv i jubel over det spektakulære syn. (Foto: Ruslan Merzlyakov)

Et vildt selvportræt: I oktober 2022 var der nordlys over Danmark, og det lykkedes dansk-lettiske Ruslan Merzlyakov at fotografere både himmel og sig selv i jubel over det spektakulære syn. (Foto: Ruslan Merzlyakov)

Nordlys over Danmark hører til sjældenhederne, men når det fortryllende naturfænomen endelig danser forbi på vores breddegrader, er det i verdensklasse.

Det er et billede af en flammende rød himmel over Limfjorden bevis på.

Billedet, der bærer navnet »Rød himmel«, hædres nemlig med en plads på listen over årets bedste nordlys-billeder. Det er taget af den dansk-lettiske astrofotograf Ruslan Merzlyakov. 

Billederne til fotokonkurrencen udvælges hvert år af bloggen Capture the Atlas, og i år er der bidrag fra himlen over Rusland, Norge, Island, Canada, USA, New Zealand, Grønland og Finland.

Det er altid på denne tid af året, listen offentliggøres, fordi vintersæsonen er mørk, og det er højtid for nordlysaktivitet, fortæller Ruslan Merzlyakov i en pressemeddelelse.

Håbet er, at billederne kan inspirere os alle til at søge lidt væk fra byens lys og ud i mørket, på jagt efter det gådefulde syn. 

I bunden af artiklen kan du komme med bag kameraet og se Ruslan Merzlyakov stille op til fotografering. Her skal vi først se nærmere på en håndfuld af nordlys-billederne fra årets liste.

Elvernes hus

vinder årets bedste nordlys fra island elver Aurora borealis

(Foto: Asier López Castro)

Er det her udsigten til en slags vinterversion af Eldamar, elvernes hjem i Ringenes Herre-universet?

Fotograf Asier López Castro har navngivet sit billede 'Elvernes hus', og man forstår godt, at tankerne er blevet ledt i den retning.

»Det sneede dagen forinden, og luften blandede den nyfaldne sne med det fine sand, hvilket gjorde jordens teksturer utroligt smukke. Himlen klarede resten,« skriver Asier López Castro om sit billede, der er taget i Island.

Klapsalver og nye venner

vinder årets bedste nordlys fra Michigan USA lady Aurora borealis

(Foto: Marybeth Kiczenski)

»'Lady Aurora' venter ikke på nogen fotograf eller tidsplan,« skriver fotografen bag dette billede, Marybeth Kiczenski.

Derfor handler det om at troppe op, når vejrudsigten peger i retning af nordlysaktivitet. Det gjorde den, da dette billede blev taget ved Point Betsie Lighthouse, et fyrtårn i Michigan, USA.

Flere nordlys-entusiaster var mødt op, og fotografen fortæller, at hun fik nye venner den dag, mens de ventede på 'Fru Nordlys'.

»Omkring klokken 23.30 gav hun sig til kende. Vi jublede. Vi klappede. Det er det, der gør det hele værd,« skriver Marybeth Kiczenski.

Ohøj, Kaptajn Klo

vinder årets bedste nordlys fra island kaptajn klo Aurora borealis

(Foto: Mattia Frenguelli)

»Denne dag vil sandsynligvis forblive ætset ind i min hukommelse for evigt,« lyder det fra fotograf Mattia Frenguelli, der vist helt har overgivet sig til nordlysets magiske kræfter.

Det er svært at beskrive med ord, fortsætter han, for 'man skulle have været der' for at kunne forstå det fuldt ud.

Lad det være en opfordring til læseren om selv at gå på jagt efter nordlys-oplevelsen.

Billedet har fotografen taget i Island og opkaldt efter karakteren Kaptajn Klo. Gæt selv hvorfor.

Et helt særligt billede til samlingen

vinder årets bedste nordlys fra Norge inception Aurora borealis

(Foto: Giulio Cobianchi)

Flere års planlægning går forud for dette billede, ifølge fotografen Giulio Cobianchi

Hans mål var - helt specifikt - at udvide sin samling af nordlys-fotografier med en 'dobbelt aurora og Mælkvejsbue'. Hvis du er i tvivl om, hvordan sådan en ser ud, kan du bare kigge på billedet.

Han brugte hele natten i de norske bjerge med udsigt til øgruppen Lofoten, og endelig skete det, han havde ventet på:

»Det var ikke helt mørkt endnu, da jeg begyndte at ane en svag Mælkevejen foran mig. Jeg håbede, at et svagt nordlys, inden for den følgende time, ville komme til syne på den modsatte side og skabe en bue, der ville passe perfekt ind i kompositionen, og der var den. Hvilken nat!« skriver han om oplevesen, der »tog pusten fra ham«.

Mellem de to buer kan man se den lysende Andromedagalakse, og ved siden sætter et stjerneskud sit mærke henover himlen. Et »kirsebær på toppen« af kompositionen, ifølge fotografen.

Kom med 'bag kameraet'

Nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt. Det kan du læse mere om i artiklen Sådan opstår det flotte nordlys.   

Danmark befinder sig langt fra den mest koncentrerede nordlysaktivitet, men det kan altså lade sig gøre at se naturfænomenet her, hvis det er mørkt nok. Den danske udgave af nordlys kan ligefrem overraske.

Ruslan Merzlyakov, der har mere end 10 års erfaring med at fotografere nattehimmelen, siger i hvert fald, at han ikke før har oplevet himlen 'eksplodere i røde søjler', som den oktobernat han tog sit vinderbillede. 

Herunder kan du se, hvordan det foregik:

Billedet er taget på stranden, tæt på Nykøbing Mors, og som det fremgår af videoen, er det faktisk Ruslan Merzlyakov selv, der poserer på badebroen. (Video: Ruslan Merzlyakov)

Vil du se flere nordlys-billeder?

Du kan se alle 25 billeder på fotokonkurrencens hjemmeside.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk