Nordlys over Danmark hører til sjældenhederne, men når det fortryllende naturfænomen endelig danser forbi på vores breddegrader, er det i verdensklasse.
Det er et billede af en flammende rød himmel over Limfjorden bevis på.
Billedet, der bærer navnet »Rød himmel«, hædres nemlig med en plads på listen over årets bedste nordlys-billeder. Det er taget af den dansk-lettiske astrofotograf Ruslan Merzlyakov.
Billederne til fotokonkurrencen udvælges hvert år af bloggen Capture the Atlas, og i år er der bidrag fra himlen over Rusland, Norge, Island, Canada, USA, New Zealand, Grønland og Finland.
Det er altid på denne tid af året, listen offentliggøres, fordi vintersæsonen er mørk, og det er højtid for nordlysaktivitet, fortæller Ruslan Merzlyakov i en pressemeddelelse.
Håbet er, at billederne kan inspirere os alle til at søge lidt væk fra byens lys og ud i mørket, på jagt efter det gådefulde syn.
I bunden af artiklen kan du komme med bag kameraet og se Ruslan Merzlyakov stille op til fotografering. Her skal vi først se nærmere på en håndfuld af nordlys-billederne fra årets liste.
Elvernes hus
Er det her udsigten til en slags vinterversion af Eldamar, elvernes hjem i Ringenes Herre-universet?
Fotograf Asier López Castro har navngivet sit billede 'Elvernes hus', og man forstår godt, at tankerne er blevet ledt i den retning.
»Det sneede dagen forinden, og luften blandede den nyfaldne sne med det fine sand, hvilket gjorde jordens teksturer utroligt smukke. Himlen klarede resten,« skriver Asier López Castro om sit billede, der er taget i Island.
Klapsalver og nye venner
»'Lady Aurora' venter ikke på nogen fotograf eller tidsplan,« skriver fotografen bag dette billede, Marybeth Kiczenski.
Derfor handler det om at troppe op, når vejrudsigten peger i retning af nordlysaktivitet. Det gjorde den, da dette billede blev taget ved Point Betsie Lighthouse, et fyrtårn i Michigan, USA.
Flere nordlys-entusiaster var mødt op, og fotografen fortæller, at hun fik nye venner den dag, mens de ventede på 'Fru Nordlys'.
»Omkring klokken 23.30 gav hun sig til kende. Vi jublede. Vi klappede. Det er det, der gør det hele værd,« skriver Marybeth Kiczenski.
Ohøj, Kaptajn Klo
»Denne dag vil sandsynligvis forblive ætset ind i min hukommelse for evigt,« lyder det fra fotograf Mattia Frenguelli, der vist helt har overgivet sig til nordlysets magiske kræfter.
Det er svært at beskrive med ord, fortsætter han, for 'man skulle have været der' for at kunne forstå det fuldt ud.
Lad det være en opfordring til læseren om selv at gå på jagt efter nordlys-oplevelsen.
Billedet har fotografen taget i Island og opkaldt efter karakteren Kaptajn Klo. Gæt selv hvorfor.
Et helt særligt billede til samlingen
Flere års planlægning går forud for dette billede, ifølge fotografen Giulio Cobianchi.
Hans mål var - helt specifikt - at udvide sin samling af nordlys-fotografier med en 'dobbelt aurora og Mælkvejsbue'. Hvis du er i tvivl om, hvordan sådan en ser ud, kan du bare kigge på billedet.
Han brugte hele natten i de norske bjerge med udsigt til øgruppen Lofoten, og endelig skete det, han havde ventet på:
»Det var ikke helt mørkt endnu, da jeg begyndte at ane en svag Mælkevejen foran mig. Jeg håbede, at et svagt nordlys, inden for den følgende time, ville komme til syne på den modsatte side og skabe en bue, der ville passe perfekt ind i kompositionen, og der var den. Hvilken nat!« skriver han om oplevesen, der »tog pusten fra ham«.
Mellem de to buer kan man se den lysende Andromedagalakse, og ved siden sætter et stjerneskud sit mærke henover himlen. Et »kirsebær på toppen« af kompositionen, ifølge fotografen.
Kom med 'bag kameraet'
Nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt. Det kan du læse mere om i artiklen Sådan opstår det flotte nordlys.
Danmark befinder sig langt fra den mest koncentrerede nordlysaktivitet, men det kan altså lade sig gøre at se naturfænomenet her, hvis det er mørkt nok. Den danske udgave af nordlys kan ligefrem overraske.
Ruslan Merzlyakov, der har mere end 10 års erfaring med at fotografere nattehimmelen, siger i hvert fald, at han ikke før har oplevet himlen 'eksplodere i røde søjler', som den oktobernat han tog sit vinderbillede.
Herunder kan du se, hvordan det foregik:
Billedet er taget på stranden, tæt på Nykøbing Mors, og som det fremgår af videoen, er det faktisk Ruslan Merzlyakov selv, der poserer på badebroen. (Video: Ruslan Merzlyakov)