Botaniske haver er truede plantearters »bedste håb«
Kilde: 
26 september 2017

Botaniske haver indeholder omkring en tredjedel af verdens kendte plantearter og hjælper med at bevare mere end 40 procent af verdens udryddelsestruede arter. Det konkluderer et nyt studie ifølge BBC.com.

I øjeblikket anslår man, at en alarmerende femtedel af verdens plantearter er udryddelsestruede.

Ifølge Dr. Samuel Brockington fra University of Cambridge, som er en af forskerne bag det nye studie, er et globalt netværk af botaniske haver vores bedste håb for at redde nogle af verdens mest truede arter.

»I øjeblikket er en anslået femtedel af verdens plantediversitet i fare, dog er der ingen tekniske grunde til, at nogen som helst planteart skulle blive udryddet,« siger Dr. Brockington, der også er ansvarlig for universitets egen botaniske have, til BBC.com.

I det første detaljerede studie af planter groet i botaniske haver har forskerne optegnet mere end 100.000 forskellige arter. Dermed ved forskerne nu, hvilke arter vi har, og – endnu vigtigere – hvilke arter vi ikke har i vores botaniske haver.

Studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Plants, viser blandt andet, at tropiske planter er underrepræsenterede i de botaniske haver. Derudover er primitive planter såsom mos i undertal i forhold til eksotiske arter som orkideer og liljer.

Endelig er kun omkring 10 procent af de globale botaniske samlinger dedikerede til truede arter. Det kunne ifølge BBC tyde på, at de botaniske haver bør gøre en større indsats for at bevare verdens truede plantearter.

mdm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.