Book et gratis online-foredrag om det vilde verdensrum
Skynd dig: Inden 31. marts har du muligheden for at bestille et helt gratis foredrag om alt fra supernovaer til astrologi i oldtiden.
BEF Rummet Foredrag

Indtil 31. marts kan du bestille et gratis foredrag med nogle af Danmarks bedste astro-forskere, der fortæller om det, de brænder allermest for. (Foto: NASA)

Indtil 31. marts kan du bestille et gratis foredrag med nogle af Danmarks bedste astro-forskere, der fortæller om det, de brænder allermest for. (Foto: NASA)

Gennem de sidste par tusind år har menneskeheden taget et kvantespring.

Vi ved i dag langt mere om universet end tidligere, selvom der også stadig er mange ting, der er en gåde for os.

Der er dog mange, der arbejder på at ændre det.

Fra 23. april til 29. april finder videnskabsfestivalen Forskningens Døgn sted.

Mere end 200 forskere holder i år digitale foredrag, så de kan komme direkte ud til dig via din computerskærm. Og flere af foredragene handler om astronomi og rummet:

Forskningens Døgn

Forskningens Døgn er en videnskabsfestival, der arrangeres af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Festivalen afholdes hvert år i uge 17 med masser af aktiviteter og events om forskning og videnskab. Du kan læse mere om festivalen på Forskningens Døgn hjemmeside.

Du kan bestille foredrag fra 22. februar til 31. marts.

Foredragene afholdes fra 23. til 29. april.

Lær alt om galakser

Galakser er enorme og uendeligt smukke samlinger af stjerner med masser af drama i form af eksploderende stjerner og sorte huller.

I tusinder af år har mennesket funderet over galaksers oprindelse, og der er sket en kæmpe udvikling fra de gamle grækeres verdensbillede til den moderne astronomi.

I foredraget 'Galakser — universets byggesten' fortæller astrofysiker Peter Laursen fra Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institutet, om, hvad vi troede engang, hvad vi tror nu, og hvad vi egentlig skal bruge det hele til.

Hør om vilde supernovaer

De gamle kinesere og Tycho Brahe observerede stjerneeksplosioner - kaldet en supernova - i år 1054 og i 1572.

Supernovaer er meget sjældne, så hvornår kommer den næste? I foredraget ’Supernova! Fra Tycho Brahe til Betelgeuse’ fortæller astronom Bertil F. Dorch fra Syddansk Universitet om dannelsen af eksploderende kæmpestjerner.

Kæmpelyn jagtes fra ISS

Du kan også høre om en danskledet mission, der jagter kæmpelyn fra Den Internationale Rumstation.

Siden 2018 har forskere på DTU med kollegaer fra Norge og Spanien studeret de voldsomme lyn, der spytter gammastråling og antistof ud i atmosfæren.

Det fortæller Carol Anne Oxborrow, der er leder for ASIM Science Data Centre hos DTU Space, alt om i oplægget ’På jagt efter kæmpelyn fra Den Internationale Rumstation’.

Astrologi i Oldtidens Babylon 

I Oldtidens Babylon og Assyrien var menneskene dengang også fortryllet af stjernehimlen.

Man kortlagde alt, hvad man kunne se med det blotte øje, og uden dette arbejde ville vi formentlig stå et helt andet sted i dag.

Men hvem var dette folk fra Mesopotamien? Og hvad var det egentlig de søgte efter dengang?

Få svaret af Assyriologen Ulla Koch i foredraget ’Astrologi og astronomi i Oldtidens Babylon’.

Universet set fra Hawaii

På Hawaii findes et af verdens førende astronomiske observatorier, Mauna Kea Observatoriet. De store teleskoper, som har til huse her - på toppen af Mauna Kea vulkanen, 4.200 meter over Stillehavet - har bidraget til mange vigtige astronomiske landvindinger.

I foredraget 'Udkig til Universet fra Hawaii' fortæller Thomas R. Greve, lektor ved DTU, blandt andet om, hvordan verdens største teleskoper fungerer.

Han beretter desuden om, hvordan hawaiianerne brugte stjernerne til at navigere i store kanoer på kryds og tvœrs af Stillehavet, da de første mennesker for godt 1.500 år siden satte fod på Hawaii.

Hvordan bestiller du?

Alle foredrag er helt gratis og kan både bookes om formiddagen, eftermiddagen og om aftenen.

Du skal blot sørge for, at I er mindst 20 personer, der sidder klar bag skærmen til at blive klogere.

Når du har fundet dit ønskede foredrag, skal du blot vælge et passende tidspunkt og udfylde en formular om, hvem I er, og hvor mange I bliver.

Du skal også sørge for, at passende faciliteter er stillet til rådighed. Da det i år foregår online, betyder det, at du skal arrangere et møde på en digital platform (som Zoom, Teams, Hangouts eller Skype), samt have det testet inden foredraget, så det tekniske fungerer på dagen.

Hvis du er interesseret, kan du finde mere end 200 forskellige oplæg inde på Forskningens Døgns hjemmeside.

Bestil en Forsker varetages af Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte os på bestilenforsker@bestilenforsker.dk.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk