Bliver man mindre våd, hvis man skynder sig gennem regnen?
»Jeg bliver hurtigere våd, hvis jeg løber,« oplever en læser. En fysiker svarer på, om det virkelig kan passe.
regn våd vand dråber løbe gå stå

Kan det overhovedet betale sig at løbe gennem regnen, hvis man vil undgå at blive våd? En fysiker mener ja. (Foto: Shutterstock)

Kan det overhovedet betale sig at løbe gennem regnen, hvis man vil undgå at blive våd? En fysiker mener ja. (Foto: Shutterstock)

Nogle gange rammer læsernes spørgsmål direkte ned i en forskers våde drøm. Andre gange må selv det klogeste hoved ty til svar, som bygger mere på logik og livserfaring end på egentlig våd forskning.

Sådan er det i denne udgave af Spørg Videnskaben. Vores læser Karen Kjeldsen vil gerne vide, hvordan hun bliver mindst muligt våd, når det regner. Hendes overvejelse lyder sådan her:

»Hvis det regner udenfor, og man er nødt til at bevæge sig fra A til B, så har jeg tit tænkt på, om man bliver mindst våd af at gå gennem regnen eller løbe gennem regnen,« skriver hun og fortsætter:

»Jeg synes, jeg har oplevet, at jeg bliver hurtigere våd, hvis jeg løber. Det er, som om jeg rammer flere dråber på min vej. Til gengæld er jeg ikke så lang tid ude i regnen, som hvis jeg går. Spørgsmålet går altså, om man bliver mindst våd ved at løbe fra A til B eller gå fra A til B?«

Bevæg dig så hurtigt som muligt

Regnvejr og løb må have noget med fysik at gøre, så spørgsmålet bliver blæst videre til Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Her sidder fysiker Niels Hertel, som elsker små, finurlige spørgsmål.

»Der er ikke lavet videnskabelige målinger på det, men svaret er, at hvis du skal bevæge dig fra A til B uden at blive våd, så gælder det om at gøre det så hurtigt som muligt,« mener Niels Hertel, som til daglig er driftsleder på det fysiske institut.

Hvorfor det?

»Lad os sige, at du bevæger dig utroligt langsomt, så det tager en time, så bliver du jo plaskvåd. Men hvis du løber, tager det måske 15 sekunder.«

Men jeg bliver vel ramt af flere dråber, hvis jeg bevæger mig hurtigere gennem regnen?

»Ja, men alligevel får du sammenlagt færre dråber, jo hurtigere du løber. Det er rigtigt, at hvis du bliver tvunget til at opholde dig i regnen i en halv time, så bliver du mindst våd, hvis du står bomstille. For så snart du bevæger dig, får du også regnen ind forfra - hvis vi siger, at regnen falder lodret ned.«

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden 'genudsender' vi nogle af de bedste spørgsmål og svar fra Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev bragt første gang 13. februar 2009.

Hvad så, hvis det blæser? Gør det for eksempel nogen forskel, om der er med- eller modvind?

»Ja, for så falder regnen ikke lodret længere. Du bliver selvfølgelig mere våd, hvis der er modvind, men det må også være den eneste forskel. Det må stadig gælde om at være ude så kort tid som muligt.«

Hvis man bliver ramt af mindre regn af at løbe, hvorfor får man så fornemmelsen af at få mere på sig?

»Måske fordi man får det lige ind i ansigtet? Jeg ved det ikke. Det handler jo om at minimere tiden, man er ude i regnvejret. Det er også en naturlig reaktion at løbe, når vi skal over en gade i regnvejr, og det, tror jeg, er et meget fornuftigt instinkt.«

En professor i matematik når frem til samme konklusion i fagbladet Ingeniøren, så mon ikke, den er god nok.

Du kan læse flere overvejelser og argumenter for og imod løb gennem regnen i et blogindlæg fra én af vores flittige bloggere, RUC-fysiker Kristine Niss.

MythBusters har senere testet, om det bedst kan betale sig at løbe eller gå i regnen, og her kom de frem til, at man bliver mindst våd af at løbe gennem regnen - du kan se videoen her.  

Der er altså flere forsøg, der peger i retning af, at det er i fuld firspring hjem, når regnen står ned i stænger. 

Har du selv et godt spørgsmål, du vil have videnskabens svar på, kan du skrive ind til sv@videnskab.dk.

I denne underholdende video kan du se, hvordan man kan regne ud, om man bliver mindre våd, hvis man løber gennem regnen. (Video: Minutephysics)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk