Bliv raketmester 2017 – og vind autograf fra Andreas Mogensen
Det eneste, du skal gøre, er at være den bedste amatørastronaut. Nemt, ikke sandt?
Soyuz, rummet, Andreas Mogensen, Danmark

Det var en Souyz-raket, der i 2015 sendte Andreas Mogensen ud på mission og gjorde ham til den første dansker i rummet. (Foto: Shutterstock)

Det var en Souyz-raket, der i 2015 sendte Andreas Mogensen ud på mission og gjorde ham til den første dansker i rummet. (Foto: Shutterstock)

Hvis du er særligt skrap til at flyve en rumraket, har du nu chancen for at vinde titlen som Raketmester 2017 og blive den lykkelige ejer af en autograf fra selveste Andreas Mogensen, den første dansker i rummet.

Måske tænker du, at det lige er voldsomt nok at trække i rumdragten for at vinde titlen og signaturen, men fortvivl ej. Din mission foregår naturligvis ikke ude i det virkelige verdensrum, men i simulatorspillet, Raketsimulator 3T2015.

Det er Videnskab.dk’s YouTube-kanal om videnskab og gaming, Newgame, som står bag konkurrencen, og sammen med Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, har de altså udlovet titlen som Raketmester 2017 til dén amatørastronaut, der kan få den højeste score i raketsimulatoren.

Byg din egen rumraket

Før du kan drage ud på din rummission i simulatorspillet, skal du først bygge din egen raket og beslutte, hvor mange dele den skal bestå af.

Du kan dog også få lidt hjælp og bede spillet om at bygge raketten, så den svarer til en Soyuz-raket, altså den type fartøj, der 2. september 2015 sendte Andreas Mogensen ud i rummet som den første dansker nogensinde.

Soyuz-raketten er en løfteraket i tre trin, som hver indeholder en motor og et brændstofsmodul. De tre trin frigøres løbende på rejsen mod Den Internationale Rumstation, og til sidst er der kun selve rumskibet tilbage.

I videoen nedenfor fortæller Andreas Mogensen mere om Soyuz-raketten, når han sammen med Newgames Søren Storm undersøger, om man kan efterligne en mission til ISS med et Soyuz-fartøj i simulatorspillet Kerbal Space Program.

Søren Storm fra YouTube-kanalen Newgame tester sammen med Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, om de kan efterligne en mission til ISS med et Soyuz-fartøj i spillet Kerbal Space Program. (Video: Newgame / Videnskab.dk) 

Vægtløshed: Som at hænge med hovedet nedad

I videoen fortæller Andreas Mogensen også om, hvordan det var at rejse ud i rummet for første gang i en Soyuz-raket.

Særligt den vægtløse tilstand, som indtræder, når tredje trin i raketten slukkes, var en speciel oplevelse for den danske astronaut.

»For mig føltes det, som om jeg slog en baglæns kolbøtte, og de næste par timer havde jeg en fornemmelse af at hænge med hovedet nedad,« fortæller Andreas Mogensen i videoen.

»Det har nok noget at gøre med, at der pludselig ikke er tyngdekraft, som suger blod ned i benene, og så får man mere blod til hovedet.«

Du kan i videoen også høre mere om Andreas’ rejse tilbage til Jorden og sidst men ikke mindst få instrukserne til, hvordan du kan få æren og titlen som Raketmester 2017.

Konkurrencen løber i hele januar 2018, hvor du kan øve dig på at blive den bedste amatørastronaut.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker