Bliv klogere på de solstorme, der måske truer Danmark
I en ny rapport advarer Beredskabsstyrelsen om solstorme som en af de største trusler mod Danmark. Videnskab.dk giver her det store overblik over, hvad du bør vide om solstormene.
solstorm beredskabsstyrelse trussel danmark

En solstorm kunne i 2012 have skabt enorme skader, men den undgik lige nøjagtig Jorden. Solstorme er nu på Beredskabsstyrelsens liste over 13 aktuelle trusler mod Danmark. (Foto: Shutterstock) 

En solstorm kunne i 2012 have skabt enorme skader, men den undgik lige nøjagtig Jorden. Solstorme er nu på Beredskabsstyrelsens liste over 13 aktuelle trusler mod Danmark. (Foto: Shutterstock) 

Eksplosioner på Solen, der sender solstorme mod Jorden, bliver for første gang udpeget som en af de største trusler mod Danmark. Solstormene kommer dermed i kategori med mere kendte trusler som orkaner, terror, epidemier og oversvømmelser.

Det er Beredsskabsstyrelsens nyeste risikovurdering, der nævner solstorme som en relevant trussel, idet rumvejret kan lamme satellitter, elforsyning, flytrafik og kommunikationssystemer. Det skriver Jyllands-Posten.

Beredsskabsstyrelsens risikovurdering offentliggøres i dag, torsdag, og kortlægger de 13 største trusler, som kan forårsage katastrofer og ulykker i Danmark. 

Solstorme

Indimellem kan der ske kraftige eksplosioner i Solens øvre atmosfære. De voldsomme soludbrud kaldes også for solstorme.

Ved et soludbrud kan der kastes enorme mængder stof fra Solen ud i rummet. Hvis det rammer vores klode, kan det give forstyrrelser i Jordens magnetfelt.

Forstyrrelserne er størst i nærheden af Nordpolen og Sydpolen, hvor de jævnligt fører til nord- eller sydlys.

Forstyrrelserne kan i alvorlige tilfælde også føre til fejlstrømme i elektriske kredsløb.

Det skete i marts 1989, da elnettet i Québec, Canada kollapsede efter et soludbrud. I oktober 2003 brød elnettet i Malmø også kortvarigt sammen under de magnetiske forstyrrelser fra et soludbrud.

Radiokommunikation, GPS-systemet og satellitter er også sårbare over for solstorme.

Men hvad er solstorme egentlig, hvorfor opstår de, og hvor bange skal vi danskere være for elafbrydelser og aflyste fly? 

Videnskab.dk har samlet en række af vores artikler om emnet for at give dig svar. 

Største observerede solstorm var i 1859

Det er ikke nyt, at solstormene er kilde til bekymring - men også fascination - for forskere og eksperter. Den første og største solstorm nogensinde observeret var i 1859, hvor den britiske britiske astronom Richard Carrington fra sit observatorium i Redhill nær London fik øje på et intenst, hvidt lys fra Solen.

Forskning tyder dog på, at Solen er i stand til at producere langt voldsommere solstorme end den rekordstore, som Richard Carrington observerede. 

Solstorme skyldes ustabilitet i Solens magnetfelt, kombineret med Solens rotation. Det ser ret vildt ud, som du kan se i en video fra NASA. Videoen har kortet et næsten tre timer langt soludbrud, der fandt sted 31. august 2012, ned til lidt over et halvt minut. 

Jorden og forudsigelser kan beskytte os 

I 2011 advarede NASA om, at en solstorm var på vej mod Jorden. Det fik ligesom i dag medierne til at skrive om risiko for forstyrrelse i strøm og sattelitter. Men solstormen havde ingen effekt, fordi Jordens magnetfelt virkede som skjold.

Hvis Jordens naturlige skjold skulle svigte, er der heldigvis også en del, vi jordboere kan gøre mod solstorme. Ligesom med andre naturfænomener som orkaner og oversvømmelser er det bedste beredskab god forberedelse. 

Forskere arbejder derfor med nye metoder til at opdage solstorme tidligt nok til, at vi kan beskytte os selv og vores teknologi mod skade.

Beredskabsstyrelsens nye risikovurdering

De 13 punkter, som af Beredskabsstyrelsen er udpeget som de værste trusler:

​- Orkaner og stærke storme
- Oversvømmelser fra havet
- Ekstremregn
- Højvirulente sygdomme
- Husdyrsygdomme
- Vand- og fødevarebårne sygdomme
- Nukleare ulykker
- Ulykker med kemiske stoffer
- Maritime ulykker
- Transportulykker
- Cyberhændelser
- Terrorhandlinger
- Rumvejr

Forudsigelserne er blandt andet mulige, fordi Solen 'rømmer sig' på en særlig måde, et par dage før der kommer en solplet, som udløser en solstorm.

Solstorme kan medføre strøm- og mobilnedbrud 

Hvis det går galt, og solstormene undslipper både Jordens magnetfelt og eventuelle forudsigelser, kan det dog også gå rigtig galt.

Fænomenet er faktisk farligere end troet. Solen kan udspy gigantiske solstorme hvert 1.000 år, viser danskledet forskning. Disse såkaldte ’superflares’ kan være op mod 10.000 gange større end det til dato største observerede soludbrud mod Jorden fra vores egen stjerne.

Flere hundrede millioner mennesker kan miste strømmen, hvis en stor solstorm rammer Jorden. Det var der stor frygt for tilbage i 2012, hvor Solen nærmede sig sin mest stormfulde periode hidtil i årtiet. Solstormen undgik heldigvis lige præcis Jorden.

I smartphonens tidsalder vil den største trussel for især teenagere formentlig være, at deres telefon sættes ud af spillet, og de tvinges ud i offline-livet uden Instagram, Snapchat og lange samtaler med vennerne. Men det kan også blive en konsekvens af solstorme, der kan føre til et nedbrud af mobilnetværket.   

Bare rolig: Det hele er overdrevet 

Du kan ikke bebrejdes, hvis du efter denne læsning planlægger forrådskamre, underjordiske skjulesteder og hamstrer nødgeneratorer.

solstorm jorden

Det er kun omkring en tiendedel af Solens udbrud, der har retning mod Jorden, men hvis en gigantisk solstorm en dag rammer os, kan det få alvorlige følger. Frygten er dog overdrevet ifølge flere forskere. (Foto: Shutterstock)

Men frygt ikke. Alle de nævnte worst case-scenarios om solstorme er - netop - værst tænkelige tilfælde. Solstormenes potentielt katastrofale konsekvenser for Jorden er stærkt overdrevne og meget usandsylige.

Forskere, som er eksperter i hhv. mobiltelefoni og solstorme, har knust myten om, at solstormene kan aflive mobiltelefoner. Mobilen tager ikke skade, og signalerne mellem mobilen og masten påvirkes ikke synderligt af solstorme.

Derudover har det tidligere vist sig, at advarslen om kraftige solstorme har været en storm i et glas vand

»Mit bud er, at Solen lige nu er tæt på sit maksimum, og at aktiviteten kun vil stige lidt de kommende år,« sagde astrofysiker Christoffer Karoff fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet tilbage i 2013.

Og skulle en kraftig solstorm ramme Jorden og lamme GPS-signaler, internettet og mobilmaster, er der heldigvis ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget: Solstorme kan nemlig give flot nordlys over Danmark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk