Blinde myrer gør os klogere på, hvordan de finder vej
Ved at give en ørkenmyre 'bind' for øjnene har en gruppe forskere fået helt ny viden om myrers måde at navigere på. Se hvordan her.

En gruppe forskere er blevet klogere på myrers to forskellige navigationstaktikker ved at give myrer bind for øjnene. Se selv hvordan her. (Video: Science Magazine)

En gruppe forskere er blevet klogere på myrers to forskellige navigationstaktikker ved at give myrer bind for øjnene. Se selv hvordan her. (Video: Science Magazine)

Når de ådselsædende Cataglyphis-myrer pibler over Sahara-ørkenens brændende varme sand på jagt efter døde edderkopper og andre insektådsler til at fodre deres kolonier med, er det livsnødvendigt, at deres navigation er effektiv. 

Forholdene i ørkenen er så barske, at myrerne simpelthen brænder op, hvis de ikke når hurtigt frem og tilbage fra deres tue. 

Forskere ved allerede, at de arbejdsomme insekter tæller deres skridt for at måle, hvor langt de har bevæget sig, men myrerne kan også finde fra føde til tue kun ved brug af deres syn, skriver sciencemag.org.

Myrerne gør brug af en 'optisk strøm', som er en synsteknik, der minder om måden, hvorpå mennesker vurderer afstand og retning gennem vinduet, når vi kører bil.  

Det viser et studie publiceret i tidsskriftet Science.

Blinde myrer kunne ikke finde hjem

For at nå frem til den nye viden gjorde forskerne bag studiet myrer midlertidigt blinde med gul maling på øjnene, for at se om insekterne herefter kunne finde tilbage til deres myretue. 

De erfarne fødesøgende myrer, som gik en fast rute til og fra tuen, kunne finde tilbage uden problemer, uanset om de var blinde eller ej, viste studiet. De talte nemlig bare antallet af skridt, det tog dem at nå tilbage. 

sahara myre navigation øjne blinde varme tæller skridt to navigationsmetoder

De undersøgte Cataglyphis-myrer er mest udbredt i Sahara, hvor de lever af de insekter, der dør af udmattelse i heden. (Foto: Shutterstock)

Men det var anderledes for de myrer, hvis arbejde foregik inde i myretuen, og som kun kom udenfor, når de blev båret til en anden tue af en fødesøgende myre. Disse myrer blev båret den samme rute, som de fødesøgende myrer gik. Men de kunne kun finde tilbage, når de ikke havde et gult malingslag for øjnene. De var altså nødt til at regne med deres syn, ikke antallet af skridt. 

Resultatet kan ses i videoen øverst i artiklen.

Myrer navigerer på to måder

Det var overraskende nyt for forskerne, at synet spillede en så central rolle for myrernes navigation, og at de kunne finde tilbage til tuen uden at kendte skridtantallet – hvis blot de kunne se.

Forskerne mener, at Cataglyphis-myrerne er så udsatte i ørkenen, at de har udviklet to forskellige navigationsmekanismer – skridttælleri og optisk strømning – for at overleve.   

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.