Blæksprutter reagerer ikke bare på smerte: De føler den også
blæksprutte smerte laboratorieforsøg

Blæksprutter har nogle af de mest komplekse hjerner i dyreriget og bruges ofte i laboratorie-forsøg. Alligevel er der endnu ikke forsket særlig meget i, om dyret føler smerte, eller om den bare registrerer den. (Foto: Shutterstock)

Blæksprutter har nogle af de mest komplekse hjerner i dyreriget og bruges ofte i laboratorie-forsøg. Alligevel er der endnu ikke forsket særlig meget i, om dyret føler smerte, eller om den bare registrerer den. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
05 marts 2021

Et nyt, vigtigt, men kontroversielt studie fra San Francisco State University konkluderer, at blæksprutter føler smerte.

Det skriver Sciencealert.

Forskerne placerede blæksprutter i akvarier med tre rum. Svømmede blæksprutten ind i det ene rum, modtog den en indsprøjtning med eddikesyre. Efter en enkelt træningssession skulle blæksprutterne ikke efterfølgende nyde noget af det rum.

I et andet rum kunne de modtage smertelindring i form af lidokain. Det rum blev klart foretrukket.

Andre blæksprutter i forsøget fik saltvandsindsprøjtninger. De viste ingen adfærdsændring. Heller ikke overfor rummet med smertelindring.  

Blæksprutterne i undersøgelsen opsøgte altså aktivt rum, der fritog dem for smerte, hvilket ifølge forskerne er et tydeligt tegn på, at det hvirvelløse dyr føler den smerte, den udsættes for.

Hvirveldyret oplevede også forskel på smerte-grad og intensitet, afhængigt af hvor den opstod på kroppen. Alle blæksprutterne, der modtog en injektion med eddike, plejede området ved at fjerne noget af huden med deres næb.

Ved brug af elektrofysiologiske undersøgelser kunne forskerne vise, at blæksprutten havde en forlænget respons i deres nervesystem, der kunne repræsentere smerten fra eddikesyren. En respons, der forsvandt, når blæksprutten modtog smertelindring – endnu et stærkt tegn på, at dyret føler smerte, skriver Sciencealert.

Indtil for nylig har der hersket en forestilling om, at hvirvelløse dyr i mindre grad end hvirveldyr føler smerte, fordi deres nervesystemer er mindre komplekst. Derfor er reguleringen med brugen af hvirvelløse dyr i forskning også mindre.

»Vi anerkender, at forskning i smerter hos dyr som blæksprutter, med deres komplekse hjerner, er kontroversiel. Men manglen på svar på spørgsmålet om, hvorvidt hvirvelløse dyr lider under skaderelaterede sansninger bliver ved med at hæmme arbejdet med at forbedre deres velfærd,« skriver forskerne på crooklab.org.

Studiet er udgivet i iScience.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.