Blæksprutter er bedre til at tælle end småbørn
09 september 2016

Allerede fra omkring et-års-alderen kan vi mennesker skelne mellem ting og tal fra et til tre, men nu er vi altså blevet slået. 

Farao blæksprutten har nemlig imponeret forskere med sine matematiske evner. Den kan nemlig tælle bedre end os mennesker, skriver discoverymagazine.com.

Blæksprutten, Sepia pharaonis, kan skelne mellem forskellige tal, når det handler om dens livret, nemlig rejer. Det viser et nyt studie fra Taiwan’s National Tsing Hua University.

»Vi ved, at blæksprutten har en kompleks hjerne og et sofistikeret centralnervesystem. Blæksprutten leder konstant efter mad, så at have en idé om talmængden er vigtigt for dens overlevelse,« fortæller Chuan-Chin Chiao, der er professor i neurobiologi ved Taiwan’s National Tsing Hua University og medforfatter på det nye studie, ifølge discoverymagazine.com.

For at undersøge blækspruttens evner kom forskerne en glasboks ned i dens bassin. Glasboksen havde to rum, hvor forskerne puttede forskellige mængder af rejer i, mellem en og fem. Imellem de to rum var en skillevæg, som fortsatte ud i bassinet, så blæksprutten blev nødt til at vælge side.

Blæksprutterne havde nemt ved at vælge side, når der var stor forskel på de to rum. Det tog ikke de i alt 54 testede sprutter langt tid at vælge side, når valget stod mellem en og fem rejer.

Men når antallet af rejer var tættere på hinanden, for eksempel fire og fem, tog det sprutterne længere tid.

Ifølge forskerne skyldtes det, at blæksprutterne rent faktisk talte rejerne i glasboksen frem for bare at skimme, hvor det så ud som om, at der var flest.

For at sikre at blæksprutterne ikke bare gik efter det rum, hvor der var mest bevægelse, prøvede forskerne at fylde de to rum med døde rejer. Også her valgte blæksprutterne det højeste antal rejer.

Selvom forsøget stoppede ved fem rejer, mener forskerne dog, at blæksprutterne sagtens ville kunne tælle højere.

Sammenlignet med mennesker kan en et-årig kun lave de samme øvelser med op til tre.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.